Sjeverna Koreja prekida svaku ekonomsku saradnju s Južnom Korejom

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja, koje se bavi vezama s Pjongjangom, saopštilo je da akcija Sjeverne Koreje nije iznenađujuća i da će samo produbiti njenu izolaciju.

Sjeverna Koreja sada poručuje da svog južnog susjeda smatra ratnim neprijateljem (Reuters)

Vrhovna narodna skupština Sjeverne Koreje izjasnila se za ukidanje svih sporazuma o promovisanju ekonomske saradnje potpisanih s Južnom Korejom, prenijela je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA, navodeći da se odnosi dvije Koreje naglo pogoršavaju.

Skupština u Pjongjangu, koja preduzima formalne korake da se zvanično usvoji politika koju diktira vladajuća Radnička partija, glasala je za ukidanje svih zakona koji regulišu ekonomske veze sa zvaničnim Seulom, uključujući specijalni zakon o funkcionisanju turističkog projekta “Planina Kumgang”, piše Reuters.

Turističke posjete ovoj planini predstavljale su simbol početka ekonomske saradnje tokom perioda aktivnih odnosa dvije Koreje početkom 2000-ih i privukle su gotovo dva miliona posjetilaca iz Južne Koreje.

Projekat je obustavljen 2008. godine nakon što je jedan južnokorejski turista zalutao u zabranjenu zonu gdje su ga ubile sjevernokorejske snage.

Sjever produbljuje izolaciju

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja, koje se bavi vezama s Pjongjangom, saopštilo je da akcija Sjeverne Koreje nije iznenađujuća i da će samo produbiti njenu izolaciju. Seul ne priznaje jednostrani potez, dodao je zvaničnik.

Izvještaj KCNA ne spominje poseban zakon Sjeverne Koreje koji reguliše još jedan veliki zajednički ekonomski projekat, industrijsku zonu Kaesong, u kojoj su na svom vrhuncu bile fabrike 125 južnokorejskih kompanija koje zapošljavaju 55.000 sjevernokorejskih radnika.

Kompanije su se povukle i fabrička zona je zatvorena 2016. godine kada je Seul obustavio projekat nakon petog nuklearnog testa Sjeverne Koreje i lansiranja balističkih projektila dugog dometa.

Južna Koreja je u januaru zatvorila državnu fondaciju koja je podržavala razvoj i rad industrijske zone Kaesong, što se u to vrijeme smatralo znakom da Seul smatra da projekat neće biti oživljen.

Sjeverna Koreja sada poručuje da svog južnog susjeda smatra ratnim neprijateljem i prošle godine je istupila iz vojnog pakta potpisanog 2018. godine s ciljem deeskalacije tenzija u blizini granice postavljene po okončanju Korejskog rata 1953. godine.

‘Nije racionalno’

U unaprijed snimljenom intervjuu za državnu TV KBS, emitovanom kasno u srijedu, južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol nazvao je promjenu u međukorejskoj politici Sjeverne Koreje “izuzetnom”, ali je rekao da je teško razumjeti rezonovanje iza tog poteza.

“Ono što se nije promijenilo je to što nas je Sjever više od 70 godina pokušavao pretvoriti u komuniste, a radeći to, shvatio je da njegovo konvencionalno oružje nije dovoljno pa su krenuli u nuklearni razvoj kako bi nas ugrozili”, rekao je.

Yoon, koji je zauzeo tvrd stav protiv Pjongjanga, rekao je da ostaje otvoren za uspostavljanje odnosa sa Sjevernom Korejom, čak i održavanjem samitskih sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, i pružanjem pomoći ako bi to pomoglo ekonomiji, ali kaže i da sjevernokorejsko vodstvo “nije racionalna grupa.”

Otkako je preuzeo vlast 2011. godine, Kim je gurao državu u razvoj nuklearnog oružja i balističkih projektila čak i kada bi ekonomija posustala.

KCNA je posebno izvijestila da je Kim u srijedu obišao fabrike za proizvodnju robe široke potrošnje i hrane i dao smjernice o modernizaciji pogona u okviru implementacije nove politike regionalnog razvoja.

Izvor: Agencije