Mediji: Svjetski sajam odbrane u Rijadu otkriva oružje za ratove u budućnosti

Rusija na ovom sajmu predstavlja više od 100 vrsta naoružanja, uključujući lovce, transportne avione, oklopna vozila, dronove, precizno navođenu municiju, malokalibarsko oružje i druge inovacije.

Rusija je, osim dronova i sredstava za borbu protiv njih, predstavila i protivzračne raketne sisteme (AFP)

Ruski list Gazeta.ru objavio je izvještaj o Svjetskom sajmu odbrane World Defense Show 2024, koji se održava u periodu od 4. do 8. februara u Rijadu u Saudijskoj Arabiji. List navodi da bespilotne letjelice i sredstava za borbu protiv njih zauzimaju značajno mjesto na sajmu.

U izvještaju, čiji je autor Mikhail Khodaryonok, navodi se da Rusija na ovom sajmu predstavlja više od 100 vrsta naoružanja, uključujući lovce, transportne avione, oklopna vozila, dronove, precizno navođenu municiju, malokalibarsko oružje i druge inovacije domaće odbrambene industrije.

U izvještaju se citiraju riječi Denisa Fedotinova, eksperta u oblasti dronova, koji je rekao da mnogi stručnjaci smatraju da dronovi koji se oslanjaju na umjetnu inteligenciju mogu biti glavni instrumenti za postizanje ciljeva u budućim ratovima. ”Iz tih razloga, bespilotni sistemi zauzimaju značajno mjesto na izložbi na Svjetskom sajmu odbrane”, rekao je.

Dodao je da je Rusija, osim dronova i sredstava za borbu protiv njih, predstavila i protivzračne raketne sisteme i komplekse, modele borbenih vozila protivzračne odbrane srednjeg dometa iz protivzračnog raketnog sistema tipa ‘S-350 Vitjaz’ te protivzračni raketni sistem ‘Viking’.

Prvi put

Rekao je da Rusija u Saudijskoj Arabiji prvi put predstavlja najnoviji automatizirani sistem za borbu protiv bespilotnih letjelica i opremu za bežični nadzor, koja može otkriti operatera dronova. To je antidron sistem Serp-VS6, koji je u stanju zaštititi objekte od pojedinačnih dronova i rojeva.

Oružje budućnosti

Autor ističe da Sjedinjene Američke Države (SAD) intenziviraju rad na stvaranju bespilotnih letjelica koje rade u tandemu s avionima koji imaju posadu. Američka ratna avijacija već ove godine planira seriju probnih letova dronova s ciljem testiranja relevantnih tehnologija.

Ekspert Fedotinov je objasnio da je to vezano za upotrebu dronova koji su dizajnirani za zajednički rad u letu, a nazivaju se i ”Loyal Wingman” (vjerni pratitelj). Očekuje se da će se koristiti zajedno sa sadašnjim i budućim borbenim avionima, kao što je F-35.

Prema američkim stručnjacima, dron ”Loyal Wingman” će, u saradnji s avionima s posadom, moći obavljati različite zadatke kao što su izviđanje, gađanje različitih ciljeva, potiskivanje neprijateljskih radiosignala ili služiti kao mamac.

Oblasti razvoja

Američka ratna avijacija radi na tri oblasti razvoja drona ”Loyal Wingman”, a to su: razvoj samih platformi, kreiranje arhitekture sistema upravljanja tim letjelicama i pronalaženje načina za organiziranje i obuku ovog sistema.

No, čini se da je upotreba drona ”Loyal Wingman” u američkoj ratnoj avijaciji postala prilično rasprostranjena, navodi se u izvještaju. Ranije je procijenjeni broj obećavajućih uređaja bio 1.000 jedinica. Međutim, prema mišljenju stručnjaka američke ratne avijacije, njihov ukupan broj premašuje ovu granicu.

Da bi se takva oprema mogla kupiti u velikim količinama, uređaji moraju biti relativno jeftini. Stoga će najvjerovatnije cijena tih dronova biti između četvrtine i trećine cijene lovca F-35, odnosno u rasponu od 20 do 27 miliona dolara.

Moguće platforme

Također je rekao da američka ratna avijacija razmatra brojne letjelice nekoliko proizvođača kao moguću platformu za svoje letjelice klase “Loyal Wingman”. Jedan od njih je dron Kratos XQ-58 Valkyrie. Valkyrie može letjeti brzinom do 1.050 km/h, dok je brzina krstarenja uređaja 882 km/h.

Postoji više od jednog kandidata za ulogu letjelice “Loyal Wingman” u američkim ratnim snagama. Osim kompanije Kratos, Boeing, General Atomics i Northrop Grumman u početku su učestvovali u radu na toj temi.

Boeing nudi avion Boeing MQ-28 Ghost Bat, koji po obliku podsjeća na dron Valkyrie, ali se otvori za zrak motora nalaze na bočnim stranama trupa. Iako karakteristike uređaja nisu službeno otkrivene, može se pretpostaviti da je nešto teži od aviona Valkyrie.

Glavni prioritet

Autor navodi da je jedan od glavnih prioriteta američke ratne avijacije uključivanje autonomnih bespilotnih letjelica koje djeluju u saradnji s drugim avionima, u borbene snage. Pentagon planira podići borbenu avijaciju na kvalitativno drugačiji nivo, uz modernizaciju borbene flote i radikalnu promjenu njenog sastava.

Kaže da SAD trenutno intenzivira rad na projektu koji ne obećava trenutne rezultate, što znači da njihova ratna avijacija ulaže isključivo u obećavajuće projekte. Nedavni vojni sukobi jasno su pokazali slabost korištenih avijacijskih sistema. Shodno tome, SAD je shvatio da, i uprkos mogućoj brojčanoj nadmoći, ne mogu garantirati uspjeh u ratovima budućnosti.

Prema Fedotinovu, ovo je natjeralo američku ratnu avijaciju da još jednom obrati pažnju na proučavanje potencijalnih alternativnih pristupa koji bi mogli promijeniti pravila igre u budućnosti. Jedan takav pristup je implementacija koncepta bespilotnih letjelica ”Loyal Wingman”. Očekuje se da će razvoj tih tehnologija omogućiti ostvarivanje ozbiljne prednosti nad neprijateljem u budućim vojnim sukobima. Stoga su Kina, Indija, Turska i Australija trenutno uključene u slične projekte.

Šta je s Rusijom?

Ideja o stvaranju ruskih ”interoperabilnih” bespilotnih letjelica potječe od ruskog stručnjaka u ovoj oblasti, dizajnera Nikolaja Dolzenkova. Formulirao je popis zadataka neophodnih za implementaciju ovog koncepta. Dalji razvoj događaja, uključujući pokretanje sličnih projekata u Kini, Indiji i Turskoj, još jednom je potvrdio ispravnost takvog tehnološkog vizionarstva.

S tim u vezi, Fedotinov je rekao da je dalji tok događaja u vezi s ruskom vojnom operacijom primorao rusko vojno rukovodstvo da značajno preispita svoju listu prioriteta u pogledu razvoja naoružanja i vojne opreme, fokusirajući se na ono što je potrebno ovdje i sada.

Izvor: Agencije