SAD priznaje da nije obavijestio Irak o napadima

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby kaže da mu je žao zbog zbunjenosti koju su izazvale njegove izjave.

Američki bombarderi B-1 izveli su udare u Iraku i Siriji (Getty)

Sjedinjene Američke Države su priznale da nisu obavijestile Vladu Iraka prije svojih nedavnih zračnih napada u toj državi nakon što je visoki zvaničnik Bijele kuće tvrdio da je Bagdad bio unaprijed obaviješten.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je u ponedjeljak da su irački zvaničnici bili obaviješteni tek nakon napada na ciljeve povezane s Iranom.

“Irak je, kao i svaka država u regiji, razumio da će uslijediti odgovor nakon smrti naših vojnika. Kada je riječ o ovom konkretnom odgovoru u petak, nije bilo prethodne obavijesti”, rekao je Patel novinarima. “Obavijestili smo Iračane odmah nakon što su se napadi dogodili.”

Pojašnjenje je uslijedilo nakon što je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby u petak rekao da je Washington unaprijed obavijestio Iračku vladu. Kirby je u ponedjeljak naveo da je na pitanja novinara odgovorio “informacijama koje je tada dobio”.

Poginulo 16 osoba

“Nije bilo tako određeno kako je trebalo biti i žao mi je zbog eventualne zabune”, rekao je.

“Ipak, nismo tajili – ni iračkim zvaničnicima ni u javnim kanalima – da ćemo odgovoriti na napade na naše trupe. Zapravo smo službeno obavijestili Irak, prema standardnoj proceduri.”

Američki predsjednik Joe Biden naredio je u petak zračne napade na 85 ciljeva u Iraku i Siriji za koje se tvrdi da su povezani s iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim grupama, nakon napada dronom u Jordanu, u kojem su ubijena tri američka vojnika.

Irak je osudio napade u kojima je, kako su zvaničnici naveli, ubijeno 16 osoba, uključujući civile, kao kršenje svog suvereniteta koje je sigurnost u regiji stavilo na “rub ponora”.

Napetosti i povlačenje

Glasnogovornik Iračke Vlade Bassem al-Awadi odbacio je izjave da je njegova država pomogla u koordinaciji napada, optuživši Washington za iznošenje “lažne tvrdnje s ciljem zavaravanja međunarodnog javnog mnijenja i odricanja od pravne odgovornosti”.

Napetosti između Washingtona i Bagdada eskalirale su posljednjih mjeseci jer je Bidenova administracija izvela napade u Iraku kao odgovor na porast napada na američke snage od početka rata u Gazi, za koje je okrivila grupe povezane s Iranom.

Približno 2.500 američkih vojnika stacionirano je u Iraku, što je nasljeđe rata koalicije predvođene SAD-om protiv oružane grupe ISIL (ISIS).

Prošlog mjeseca, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da će Washington početi pregovore s Bagdadom o povlačenju snaga predvođenih SAD-om u zemlji, uz zadržavanje sigurnosnih veza između strana.

Izvor: Al Jazeera i agencije