Gaza i njemačko odstupanje od razuma

U otvorenom pismu, 300 naučnika iz cijelog svijeta osuđuje ulogu Njemačke u ušutkavanju Palestinaca i doprinosu izraelskom genocidu.

Demonstranti drže palestinske zastave tokom propalestinskog skupa u Berlinu (Rade Prelić / Tanjug)

Više od 300 naučnika i mislilaca – među kojima su Arturo Escobar, Gloria Wekker, Helen Verran, Erik Swyngedouw, Zoe Todd, Rashid Khalidi, Catherine Walsh – prije mjesec dana potpisali su otvoreno pismo u kojem se kritizira njemačka umiješanost u izraelski genocid nad Palestincima, kao i njemačka cenzura njenih kritičara.

Od tada je svaka riječ ovog pisma brutalno potvrđena jer su se užasni horori, koje čini izraelska vojska u Gazi i na Zapadnoj obali, samo povećali. Južnoafrički pravni tim je 11. januara predstavio detaljne dokaze genocidne namjere i akcija Izraela, te zatražio od Međunarodnog suda pravde da nametne privremene mjere kako bi zaustavio izraelsku agresiju.

Ipak, stav njemačke države se nije promijenio ni za milimetar. Nasuprot tome, i dalje postoji vojna i diplomatska podrška za istrebljenje Palestinaca. A sada je njemačka država odlučila napasti južnoafrički zahtjev pred sudom, što je elokventan primjer njene predanosti podržavanju genocida koji je u toku. U međuvremenu, unutar države su pojačani cenzura i suzbijanje, a sve je više slučajeva institucionalnog uznemiravanja.

Kao grupa naučnika i umjetnika Globalnog juga koji se nalaze u Berlinu, dijelimo zabrinutost kolega i prijatelja zbog progona kritičkih glasova i želimo ponoviti ono što je Ilan Pappe nedavno upitao studente tokom jednog od naših predavanja u Berlinu: „Trebamo li, zbog toga, Njemačku tretirati kao diktaturu znanja kada je Palestina u pitanju?”

Stoga smo mi, dekolonijalna istraživačka grupa [decoco], koja se bori za slobodu govora i sjećanje na napore naših kolega, zamolili Al Jazeeru da reproducira otvoreno pismo s 30 dana zakašnjenja, ali pravovremenije nego ikada.

Tekst originalnog pisma

Mi, akademici iz različitih svjetskih regija, želimo izraziti svoju zabrinutost:

Nedavna cenzura, progon i prijetnje s kojima su suočeni i njemački i nenjemački akademici u Njemačkoj zbog svojih kritika izraelske državne politike prema Palestincima potpuno su neprihvatljivi.

Javni istupi izraelskih državnih predstavnika i njegovih vojnih i političkih vođa nedvosmisleno ukazuju na njihovu volju da Palestincima oduzmu njihovu zemlju, koloniziraju je i izvrše etničko čišćenje.

U biti, Država Izrael vodi genocidnu politiku prema Palestincima, sa ciljem da im oduzme domovinu.

Neselektivni napadi na civile, bolnice i zdravstvene centre, koji prema međunarodnom pravu predstavljaju ratne zločine, jasno pokazuju spremnost Izraela da djeluje izvan bilo kakvih zakonskih ili etičkih granica.

Umjesto da osudi ove radnje ili se pridruži pozivima na primirje zajedno s drugim državama, njemačka je država odlučila pružiti nepokolebljivu podršku Državi Izrael, odbacujući svaku kritiku ove politike kao apsurdnu.

Izgleda da njemačka država ne priznaje ono što je očito i evidentno međunarodnoj zajednici.

Izricanje cenzure, otkazivanja akademskih događaja i prijetnje gubitkom posla ili povlačenjem finansiranja protiv akademika koji govore protiv ovih pitanja postali su uobičajeni na njemačkim univerzitetima, kulturnim tijelima i vladinim institucijama.

Vlada Njemačke i medijske platforme zloupotrebljavaju sjećanja na holokaust, povezujući sve kritike izraelske države s antisemitizmom. Istovremeno, oni propagiraju neutemeljenu ideju da je njemačka imigrantska populacija, posebno muslimani, sama po sebi antisemitska.

Ovo predstavlja manipulaciju njemačkog historijskog pamćenja kako bi se ušutkalo neslaganje uz poticanje ksenofobije i islamofobije.

Ovakvi razvoji događaja podudaraju se sa porastom novih protivimigracijskih politika i porastom supremacističkih, rasističkih i krajnje desnih političkih pokreta širom Evrope.

Budući da međunarodni akademici često komuniciraju s našim kolegama koji se suočavaju s ovim izazovima, razmišljamo o smjeru u kojem se kreću njemačka država i njemački univerziteti. Čini se da oboje napuštaju pluralistička i demokratska načela, odlučuju se za jedinstveni narativ, progoneći one koji osporavaju njihovu politiku, te cenzuriraju i guše svaki diskurs koji nije u skladu s državnim programom, čime omogućuju porast ksenofobije i istinskog govora mržnje unutar svojih institucija.

Hitno pozivamo na prestanak ovih trendova cenzure, progona i stigmatizacije i zalažemo se za obnovu poštivanja slobodnog akademskog, kulturnog i intelektualnog izražavanja.

Nadalje, pozivamo njemačku državu da se pridruži globalnom zahtjevu za sveobuhvatnim prekidom vatre i prekidom okupacije, da se pridržava međunarodnog prava i da prekine svaku političku i diskurzivnu podršku ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenim nad palestinskim narodom.

Spisak potpisnika pisma može se pročitati ovdje.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera