Oluja u Kaliforniji odnijela nekoliko života

Obilna kiša izazvala je odrone, poplavila ceste i paralizirala snabdijevanje električnom energijom.

Razlog obilnih oborina je vremenski fenomen nazvan 'atmosferska rijeka' (Reuters)

Obilne padavine i jaki vjetrovi paralizirali su dijelove američke savezne države Kalifornije, a prema dosadašnjim izvještajima, nevrijeme je odnijelo živote nekoliko ljudi.

Vlasti su dosad izvijestile o troje umrlih od posljedica oluje.

U blizini grada Sacramenta muškarca je udarilo drvo koje je palo u njegovom dvorištu i kasnije je preminuo od povreda.

U nedjelju su dvije osobe, također, smrtno stradale od pada drveća u sjevernoj Kaliforniji, prema izvještajima američke televizije CNN.

Oluja, koja je na početku bjesnila na području San Francisca, u ponedjeljak je putovala južnije i stigla do Santa Barbare i Los Angelesa, prenijela je Hona, pozivajući se na dpa.

Vanredno stanje u nekoliko okruga

Obilna kiša izazvala je odrone, poplavila ceste i paralizirala snabdijevanje strujom. Nacionalna meteorološka služba upozorila je na udare vjetra do 96 kilometara na sat.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom već je u nedjelju upozorio na “ozbiljnu oluju s opasnim i potencijalno opasnim posljedicama” i proglasio vanredno stanje za nekoliko okruga.

Razlog obilnih oborina je vremenski fenomen nazvan “atmosferska rijeka”. Nacionalna meteorološka služba u Las Vegasu rekla je da je riječ o “koncentriranom kanalu vlage koji potječe iz suptropa, prenoseći vlagu i obilne padavine u srednje geografske širine”.

Budući da vlažne zračne mase koje pogađaju Kaliforniju uglavnom dolaze iz tropskih morskih regija u Pacifiku oko Havaja, poznate su i kao “Ananas ekspres”.

Izvor: Agencije