U sudanskom kampu Zamzan umire jedno dijete svaka dva sata

MSF je jedina humanitarna organizacija koja djeluje u kampu Zamzan.

MSF procjenjuje da 13 djece umre svaki dan (Reuters)

Najmanje jedno dijete umire svaka dva sata u sudanskom izbjegličkom kampu Zamzan, jednom od najvećih i najstarijih utočišta za raseljene ljude u toj zemlji, objavila je u ponedjeljak humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF).

“Prije početka sukoba u aprilu prošle godine ljudi u kampu bili su uveliko ovisni o međunarodnoj podršci u smislu hrane, zdravstvene njege, čiste vode – svega. Sada su gotovo u potpunosti napušteni”, rekla je Claire Nicolet, čelnica MSF-ove misije u Sudanu.

Ona je od međunarodne zajednice zatražila hitan odgovor na kritičnu situaciju u kojoj su se našli raseljeni u kampu Zamzam.

“Ono što vidimo u kampu Zamzan je apsolutno katastrofalna situacija”, rekla je Nicolet.

MSF procjenjuje da 13 djece umre svaki dan.

Raseljeno devet miliona ljudi

“Oni s teškom pothranjenošću koji još nisu umrli izloženi su visokom riziku od smrti unutar tri do šest sedmica ako ne dobiju liječenje. Njihovo stanje je izlječivo ako mogu doći do zdravstvene ustanove. Ali mnogi ne mogu”, dodala je Nicolet.

MSF je jedina humanitarna organizacija koja djeluje u kampu Zamzan.

“Osoblje više ne prima plate, nedostaju oprema i lijekovi, kao i gorivo za generatore, voda i druge zalihe koje su potrebne za rad zdravstvenih ustanova”, stoji u izvještaju MSF-a.

Sukob sudanske vojske koju predvodi general Abdel Fatah Burhan i paravojnih Snaga za brzu podršku koje predvodi Mohamed Hamdan Dagalo počeo je u aprilu prošle godine.

Procijenjeno je da je u Sudanu zbog rata interno raseljeno više od devet miliona ljudi.

Izvor: Agencije