Husi: Italija će postati meta pridruži li se napadima na Jemen

Italija mora biti neutralna u izraelsko-palestinskom sukobu i izvršiti pritisak na Izrael da zaustavi napade na Gazu, rekao je Mohamed Ali al-Houthi.

Italija je u petak saopćila da će osigurati admirala koji će komandovati pomorskom misijom Evropske unije na Crvenom moru (Reuters)

Italija će postati meta ako sudjeluje u napadima na Jemen, rekao je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak visoki zvaničnik jemenskih Husa koji su povezani s Iranom.

Mohamed Ali al-Houthi, čelnik vrhovnog revolucionarnog odbora Husa, rekao je za dnevnik La Repubblica da Italija mora biti neutralna u izraelsko-palestinskom sukobu i izvršiti pritisak na Izrael da zaustavi napade na Gazu.

Zaustavljanje rata jedini način za postizanje mira

Dodao je da bi zaustavljanje rata u Gazi bio jedini način za postizanje mira u regiji, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Italija je u petak saopćila da će osigurati admirala koji će komandovati pomorskom misijom Evropske unije na Crvenom moru, kojoj se pridružila kako bi zaštitila brodove od napada jemenske milicije.

Mandat misije, koja će biti pokrenuta sredinom februara, bit će zaštita komercijalnih brodova i presretanje, ali neće sudjelovati u napadima na Huse, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

Izvor: Agencije