Raste broj mrtvih nakon ukrajinskog napada na pekaru u Lisičansku

Front na istoku Ukrajini jedva da se pomaknuo mjesecima, ali bitke su i dalje krvave, s intenziviranim napadima ove zime s obje strane.

Lisičansk, grad u regiji Lugansk koji je prije ofanzive Moskve imao oko 110.000 stanovnika, pao je u ruke ruskih snaga nakon brutalne bitke u ljeto 2022. godine (Reuters)

Broj mrtvih u pekari u ukrajinskom napadu na okupiran grad Lisičansk na istoku Ukrajine porastao je na 28, uključujući jedno dijete, rekli su ruski izvori.

Moskovske okupacijske snage u subotu su saopćile da je Kijev gađao pekaru koja je popularna vikendom, gotovo dvije godine nakon početka ruske ofanzive na Ukrajinu.

Front na istoku Ukrajini jedva da se pomaknuo mjesecima, ali bitke su i dalje krvave, s intenziviranim napadima ove zime s obje strane, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Nastavljaju se operacije potrage na mjestu srušene pekare… 28 ljudi, uključujući dijete, je umrlo”, objavilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije na Telegramu.

Spasioci su do sada spasili deset ljudi iz ruševine, navodi ministarstvo.

Korišteno ‘zapadno oružje’

Ministarstvo je objavilo snimku spasilaca kako u mraku pretražuju ruševine, gdje su pronašli truplo i povrijeđenu ženu.

Vlasti koje je postavila Moskva rekle su da je jedan ranjeni muškarac u “ozbiljnom stanju” prebačen u bolnicu u gradu Lugansku.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je u napadu korišteno zapadno oružje te da očekuje “brzu i bezuvjetnu osudu” međunarodnih organizacija.

Lisičansk, grad u regiji Lugansk koji je prije ofanzive Moskve imao oko 110.000 stanovnika, pao je u ruke ruskih snaga nakon brutalne bitke u ljeto 2022. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada