Novi val američko-britanskih napada na jemenske Huse usred rata u Gazi

Novi val napada na Jemen dolazi nakon što su Husi nastavili gađati brodove povezane sa Izraelom, zahtevajući prekid rata u Gazi.

Tajfun Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva FGR4 polijeće iz baze na Kipru kako bi izvršio vazdušne napade na ciljeve Husa u Jemenu u ponedeljak, 22. januara 2024. (AP)

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija napale su položaje pod kontrolom Husa u Jemenu u novom valu napada na jemensku grupu koju podržava Iran, a koja, u znak solidarnosti s Palestincima, cilja američke i izraelske interese.

Pored subotnjih napada, Centralno zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) je rano u nedjelju pogodilo protubrodsku krstareću raketu u Jemenu koja je “bila spremna za ispaljivanje na brodove na Crvenom moru”. Napadi Husa na brodove povezane s Izraelom u moreuzu Bab al-Mandeb na Crvenom moru poremetili su globalnu trgovinu, što je izazvalo odgovor SAD-a i Velike Britanije.

Od sredine novembra, Husi su izveli desetine napada na komercijalne brodove povezane s Izraelom, kao i američke i britanske ratne brodove, u cilju zaustavljanja razornog izraelskog rata protiv Gaze. Husi također zahtijevaju da Izrael dozvoli dopremanje humanitarne pomoći u Gazu, gdje se gotovo svih 2,3 miliona stanovnika suočava s glađu.

Novi val napada uslijedio je nakon američkog zračnog napada na Irak i Siriju koji je ciljao naoružane grupe povezane s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom (IRGC) u znak odmazde za prošlosedmični napad na Jordan u kojem su ubijena tri američka vojnika. SAD je za napad na Jordan okrivio Islamski otpor u Iraku, koaliciju naoružanih grupa povezanih sa Iranom. Teheran je negirao umiješanost u napad dronovima.

CENTCOM kaže da je uz “podršku” Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Nizozemske i Novog Zelanda izveo “proporcionalne” napade. U subotu je pogođeno 36 ciljeva na 13 lokacija, navele su SAD, Velika Britanija i zemlje koje ih podržavaju u zajedničkom saopćenju.

“Cilj napada je onemogućiti Huse da nastave bezobzirne i nezakonite napade na američke i britanske brodove, kao i na međunarodne komercijalne brodove na Crvenom moru, moreuzu Bab al-Mandeb i Adenskom zaljevu”, saopćeno je.

‘Napadi neće proći bez odgovora’

Kimberly Halkett, Al Jazeerina reporterka koja izvještava iz Washingtona, rekla je da su napadi izvedeni u cilju odvraćanja Husa od gađanja američkih interesa u regiji.

“Kako smo shvatili, meta napada bili su objekti s oružjem, raketnim sistemima i lanserima, kao i sistemi protuzračne odbrane i radari. Znamo da su ovi udari izvedeni sa brodova, te iz borbenih aviona”, rekla je.

U američko-britanskom saopćenju nije navedeno koja konkretno mjesta su pogođena, a vojni glasnogovornik grupe Husi Yahya Saree kaže da su mete bili glavni grad Sanaa i druga područja koja su pod kontrolom pobunjenika.

Saree je rekao da je izvedeno 48 napada na više pokrajina, od čega 13 na Sanaau i okolna područja, 11 na Taiz, devet na Hodeidu, sedam na al-Baydu, sedam na Hajjah i jedan na Sa’dah.

Na videu koji su stanovnici Sanaae podijelili na internetu čuju se zvuci eksplozija i vidi se kako barem jedna eksplozija osvjetljava nebo.

“Ovi napadi neće proći bez odgovora”, ponovio je, dodajući da će grupa nastaviti pružati “nepokolebljivu podršku palestinskom narodu”.

Mohammed al-Attab, Al Jazeerin reporter koji izvještava iz Sanaae, rekao je da su meta napada bila i planinska područja koja su, prema Husima, i ranije bila meta.

“Dakle, govorimo o povećanju zračnih američko-britanskih napada izvedenih da bi se, kako kažu, ograničila sposobnost Husa da povrijede američke i britanske pomorske snage i izvode napade na izraelske brodove, dok Husi kažu da su njihovi napadi pritisak na Izrael da prekine svoju agresiju i blokadu Gaze”, rekao je.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani osudio je napade na Jemen, rekavši da podrivaju međunarodni mir i sigurnost, kao i da su kontradiktorni tvrdnjama Washingtona i Londona da ne žele veći rat u regiji.

“SAD i Velika Britanija, nastavkom sveobuhvatne podrške ratnim zločinima cionističkog režima svojim vojnim akcijama širom regije, šire haos, nered, nesigurnost i nestabilnost”, rekao je.

Najave novih napada

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da će uslijediti novi napadi ukoliko Husi nastave svoju kampanju. Subotnji napad bio je treća zajednička britansko-američka kampanja protiv Husa.

Najmanje 16 osoba je ubijeno u američkim napadima na Irak koji su, kaže Washington, samo prvi korak u odgovoru na napad dronom u Jordanu u kojem su poginuli američki vojnici.

Od sredine oktobra, američke i savezničke trupe u regiji napadnute su više od 165 puta, uglavnom u Iraku i Siriji, no smrtonosni napad u Jordanu prvi je takve vrste u tom vremenskom periodu. Oružane grupe iz tih zemalja koje su povezane s Iranom kažu da su američki interesi legitimne mete zbog vojne i diplomatske podrške Washingtona Izraelu u ratu protiv Gaze.

Iran, Irak, Sirija i drugi oštro su osudili napade, dok je Rusija, koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, pozvala na hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koji bi trebao biti održan u New Yorku u ponedjeljak.

U toku su i pregovori o primirju između Izraela i Hamasa, a američka novinska kuća NBC News je prenijela izjavu neimenovanog američkog dužnosnika koji je rekao da se ne očekuje da će pregovori biti ometeni najnovijim zapadnim napadima na Bliskom istoku.

Izvor: Al Jazeera i agencije