UNICEF: 17.000 djece u Pojasu Gaze nema užu porodicu

Obično u konfliktnim situacijama proširena porodica brine o djeci, ali to je teško u Pojasu Gaze jer su mnogi raseljeni, rekao je glasnogovornik UNICEF-a.

Roditelji djece u Gazi ili su ubijeni, ozlijeđeni ili su se morali preseliti negdje drugo, rekao je Jonathan Crickx, glasnogovornik UNICEF-a za tu regiju (Reuters)

Oko 17.000 palestinske djece i mladih živi u Pojasu Gaze bez roditelja ili braće i sestara, objavila je UN-ova organizacija za pomoć djeci UNICEF.

Izrael je napao obalni pojas u pokušaju da iskorijeni palestinsku grupu Hamas, koja upravlja Gazom i pokrenula je koordinirane napade na Izrael 7. oktobra, u kojima je ubijeno više od 1200 ljudi.

Broj ljudi ubijenih u Pojasu Gaze od početka izraelskog odgovora na napade sada je premašio 27.000, objavile su u petak zdravstvene vlasti Gaze.

Većina poginulih su žene, djeca ili mladi ljudi, dodaje se u saopćenju, dok je više od 66.000 Palestinaca povrijeđeno.

Brojke se ne mogu nezavisno potvrditi, ali Ujedinjeni narodi i drugi promatrači ističu da su se podaci vlasti u prošlosti pokazali vjerodostojnim.

Ubijeni ili ranjeni

Roditelji djece u Gazi ili su ubijeni, ozlijeđeni ili su se morali preseliti negdje drugo, rekao je Jonathan Crickx, glasnogovornik UNICEF-a za tu regiju novinarima u Ženevi putem video veze iz Jerusalema.

“Mentalno zdravlje palestinske djece ozbiljno je narušeno, pokazuju simptome poput ekstremno visokog nivoa konstantne tjeskobe, gubitak apetita, nesanice, imaju emocionalne ispade ili paničare svaki put kad čuju bombardovanje”, rekao je.

“Djeca nemaju nikakve veze s ovim sukobom. Ipak, pate kako niti jedno dijete ne bi smjelo patiti. Niti jedno dijete bez obzira na vjeru, nacionalnost, jezik ili rasu, ne smije biti izloženo nivou nasilja viđeno 7. oktobra ili nivou nasilja kojem smo od tada svjedočili”, rekao je.

Obično u konfliktnim situacijama proširena porodica često brine o djeci, ali to je teško u Pojasu Gaze jer su mnogi raseljeni i jedva mogu uzdržavati svoju djecu zbog nedostatka vode i hrane, dodao je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada