Podrška desnici u Njemačkoj, uprkos protestima, i dalje visoka

Desničarska partija AfD ostaje druga po jačini politička snaga u Njemačkoj, iza opozicione partije Demokršćana (CDU/CSU).

Kao najveći izazov njemačkoj demokratiji 39 posto ispitanih vidi desničarski ekstremizam (Reuters)

Uprkos tome što stotine hiljada građana širom Njemačke već sedmicama protestira protiv desničarskog ekstremizma, podrška njemačkoj desničarskoj partiji Alternativi za Njemačku (AfD) i dalje je visoka, pokazuje novo istraživanje, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Deutsche Welle (DW).

Pored toga, otprilike tri četvrtine svih njemačkih građana smatra da su demonstracije koje su pokrenute poslije otkrića istraživačke mreže Corectiv o tajnom sastanku desničarskih ekstremista s političarima AfD, nekim političarima Kršćansko-demokratske unije (CDU) i nekim poduzetnicima o planovima za protjerivanje miliona ljudi migrantskog porijekla iz Njemačke, ispravni.

Sa druge strane, kako piše DW, većina ispitanika ne misli da će protesi potrajati, dok svaki drugi smatra da demonstracije skreću pažnju sa aktuelnih problema u državi.

Rezultati anketa

Ujedno, 39 posto njih vidi desničarski ekstremizam kao najveći izvor opasnosti za njemačku demokratiju, što je 19 procenata više nego prije 15 mjeseci i gotovo isto toliko njih, 37 posto, smatra da je ispravno pokrenuti proceduru zabrane AfD, pokazalo je novo istraživanje provedeno od 29. do 31. januara 2024. godine i u kojem su učestvovala 1.303 Nijemca s pravom glasa.

No, to ne umanjuje mnogo podršku AfD-u, stranci za koju je Služba za zaštitu ustavnog poretka utvrdila da je dijelom desničarsko-ekstremistička, koja je u posljednjih nekoliko mjeseci rasla, ali je u odnosu na početak januara, sada manja za tri posto i iznosi 19 procenata.

Ipak, AfD ostaje druga po jačini politička snaga u Njemačkoj, iza opozicione partije Demokršćana (CDU/CSU) koji bi, da se izbori odžavaju naredne sedmice, odnijeli najveći broj glasova – 30 posto.

Izvor: Agencije