Kontekst

Jačanje ekstremne desnice u Evropi – slučaj Njemačke | Kontekst

Prema anketama, u određenim istočnim pokrajinama u kojima se ove godine održavaju izbori, podrška AfD-u iznosi 22 posto, više nego što imaju stranke u vladajućoj koaliciji Olafa Scholza.

Zbog zabrinutosti dosadašnjim uspjehom ekstremno desne stranke Alternativa za Njemačku, odnosno AfD-a, stotine hiljada građana Njemačke proteklih desetak dana izašle su na ulice širom zemlje. Protive se njihovim neonacističkim stavovima i najavljenim politikama. Proteste je izazvala vijest o tajnom sastanku ekstremne desnice u Potsdamu, na kojem je razgovarano o mogućnostima masovnog protjerivanja iz Njemačke onih koji su se doselili, uključujući njemačke državljane. Zbog toga je proteklog vikenda na proteste izašlo 1,4 miliona osoba. Prema anketama, u određenim istočnim pokrajinama u kojima se ove godine održavaju izbori, podrška AfD-u iznosi 22 posto, više nego što imaju stranke u vladajućoj koaliciji Olafa Scholza (socijaldemokrata, Zelenih i liberala).

Popularnost krajnje desnih stranaka zabrinjava i zbog njihovog eventualnog uspjeha na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju sredinom godine. Zabrinutost evropske javnosti nedavno je izazvao i skup neofašista u centru Rima. O potencijalu za nove uspjehe AfD-a, pitanju je li ponovno jačanje krajnje desnice u Evropi izoliran slučaj i o tome kako na ovu situaciju utječu aktualni svjetski konflikti i napetosti za Al Jazeeru govore: doktorand političkih nauka, Dimitrije Milić, Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije i historičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Tvrtko Jakovina.

Izvor: Al Jazeera