Novi Zeland označio Hamas kao teroristički subjekt i uvodi sankcije izraelskim doseljenicima

Premijer Novog Zelanda Christopher Luxon rekao je da je napad koji je Hamas izveo na Izrael u oktobru ‘bio brutalan i nedvosmisleno ga osuđujemo’.

Pojedine političke ličnosti s Novog Zelanda pozivaju da se i izraelska vojska označi sličnom klasifikacijom kao i Hamas (Al Jazeera)

Novi Zeland je uvrstio Hamas i sve njegove jedinice na listu ”terorističkih subjekata”, a uveo je i zabranu putovanja za “ekstremne” izraelske doseljenike koje optužuje da su izveli nasilne napade na Palestince na Zapadnoj obali.

Premijer Novog Zelanda Christopher Luxon izjavio je, u saopćenju, da je napad koji je Hamas izveo na Izrael u oktobru “bio brutalan i nedvosmisleno ga osuđujemo”.

Međutim, dodao je: “Novi Zeland želi biti jasan da se uvrštavanje Hamasa na listu odnosi na djelovanje terorističkog entiteta izvan zemlje i da se to ne odnosi na palestinski narod u Gazi i širom svijeta.”

Na novozelandskoj listi terorističkih subjekata nalazile su se samo Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, od 2010. godine. Novi Zeland je oklijevao da slijedi vodstvo drugih zapadnih zemalja u klasificiranju cijelog pokreta, koji uživa veliku podršku među Palestincima, kao terorističke grupe.

Ministar vanjskih poslova Novog Zelanda Winston Peters rekao je da cijeli pokret Hamas snosi odgovornost za oktobarske napade (Potop Al-Aksa), što otežava Vladi Novog Zelanda da napravi razliku između vojnog i političkog krila pokreta.

Humanitarna pomoć

U skladu s odlukom Novog Zelanda, obavljanje imovinskih ili finansijskih transakcija s Hamasom ili pružanje materijalne podrške smatraju se krivičnim djelom. Također, sva imovina Hamasa na Novom Zelandu se zamrzava.

Međutim, to ne sprečava Novi Zeland da pruži humanitarnu i buduću razvojnu pomoć za civile u Gazi ili konzularnu podršku građanima Novog Zelanda ili osobama sa stalnim boravištem u zoni sukoba.

S druge strane, pojedine novozelandske političke ličnosti pozvale su da klasifikaciju Hamasa kao “terorističke” organizacije prati slična klasifikacija izraelske vojske zbog višemjesečne kampanje bombardiranja koju provodi u Gazi, a koja je odnijela živote više od 30.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravstva u Gazi.

Iako je mala vjerovatnoća da će doći do takvog poteza, Novi Zeland je u četvrtak najavio uvođenje sankcija za gotovo deset “ekstremnih” izraelskih doseljenika optuženih za nasilje nad Palestincima.

Ministar vanjskih poslova Winston Peters rekao je: “Uvodimo zabranu putovanja određenom broju ljudi za koje se zna da su počinili nasilna djela. Ove osobe neće moći putovati na Novi Zeland.” Imena pojedinaca nisu javno objavljena.

Izvor: Agencije