U Australiji nove evakuacije zbog velikih požara

Stotine vatrogasaca bore se s velikim požarom uz podršku nekoliko aviona, a nova su upozorenja o evakuaciji obuhvatila 14 ruralnih mjesta.

Vatrom je zahvaćeno otprilike 10.000 hektara površine (Ministarstvo za vatrogasne i hitne službe Zapadne Australije (DFES)/AFP)

Dodatne stotine stanovnika australske države Victoria pozvale su u petak nadležne vlasti da se odmah evakuiraju iz svojih kuća nakon što je šumski požar, koji je uništio nekoliko imanja i usmrtio stoku, nastavio prijetiti ruralnim mjestima, javlja Reuters, a prenosi Hina.

Više od dvije hiljade ljudi u četvrtak je pobjeglo iz gradova na zapadu Victorije nakon što su izdane naredbe za hitnu evakuaciju kako bi napustili zahvaćena područja dok je još sigurno i krenuli na istok u obližnji Ballarat, 95 kilometara zapadno od Melbournea.

Jaki vjetrovi šire požare

Stotine vatrogasaca bore se s velikim požarom uz podršku nekoliko aviona, a nova su upozorenja o evakuaciji obuhvatila 14 ruralnih mjesta. Vatrom je zahvaćeno otprilike 10.000 hektara površine, ističu državne vlasti.

Prvi čovjek vatrogasne službe države Victoria Jason Heffernan rekao je za Australian Broadcasting Corp. kako očekuje da će uvjeti požara u petak ostati prilično nestabilni.

“Nažalost, dobijamo rane izvještaje o gubicima nekih kuća i ostalih pomoćnih objekata”, rekao je Heffernan.

Izvor: Agencije