Slovenija raspisala izbore za zastupnike u Evropskom parlamentu

Kandidati iz Slovenije na izborima će se takmičiti za devet zastupničkih mandata.

U Sloveniji se zastupnici u Evropskom parlamentu biraju po proporcionalnom načelu s preferencijalnim glasanjem (Reuters - Ilustracija)

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar raspisala je u petak izbore za Evropski parlament za 9. juni, javlja agencija Anadolija.

Ona je potpisala ukaz o raspisivanju izbora slovenskih zastupnika u Evropski parlament i odredila 9. juni kao dan glasanja. Izborni period počinje 11. marta i od tada će se moći predavati kandidature.

Kako je navedeno, u skladu sa zakonom predsjednik raspisuje izbore za članove (zastupnike) iz Slovenije u EP. Dan glasanja je nedjelja ili drugi neradni dan u razdoblju koje odredi nadležno tijelo Evropske unije. Ove godine izbori u EU održat će se između 6. i 9. juna, pa je već sada jasno da će se u Sloveniji održati posljednji dan tog roka – u nedjelju, 9. juna.

Izbori se raspisuju najranije 135 dana, a najkasnije 75 dana prije dana glasanja. Od dana objave održavanja izbora do dana glasanja mora proteći najmanje 60 dana. Prema zakonskim odredbama, rokovi za izborne poslove počinju teći od dana koji je u aktu o raspisivanju izbora određen kao dan raspisivanja izbora. Očekuje se da će to biti utvrđeno u prvoj polovici marta.

Cijela država jedna izborna jedinica

Kandidati iz Slovenije na izborima će se takmičiti za devet zastupničkih mandata.

Od parlamentarnih stranaka kandidatsku listu prošli vikend potvrdio je SDS, a nositeljica liste bit će aktualna europarlamentarka Romana Tomc. Poznato je i da će istaknuti članovi stranke, među kojima i prvak Matej Tonin, nastupiti na listi NSi-ja. Peter Gregorčič bit će nositelj liste evropske parlamentarne stranke SLS-a, a Vladimir Prebilič liste izvanparlamentarne stranke Vesna. Ostale stranke još su u procesu prijave ili potvrđivanja kandidatskih listi.

U Sloveniji se zastupnici u Evropskom parlamentu biraju po proporcionalnom načelu s preferencijalnim glasanjem. Birači glasaju na listama kandidata, pri čemu je cijelo područje Slovenije jedna izborna jedinica.

U junu će izaći na izbore i ostali građani u zemljama Evropske unije. Približno 370 miliona birača s pravom glasa u svih 27 država članica EU-a birat će 720 zastupnika u Evropskom parlamentu.

Izvor: Agencije