CIA dovodi u sumnju tačnost izraelskih optužbi protiv UNRWA-e

Za učešće u napadima Hamasa na Izrael, Tel Aviv je optužio i 12 uposlenika UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama, što je ugrozilo njeno finansijere među zapadnim donatorima.

Okupatorski vojnici ispred sjedišta UNRWA-e u Pojasu Gaze tokom operacija početkom ovog meseca (REUTERS/Dylan Martinez)

Procjena koju je izvršila američka Centralna obavještajna agencija (CIA) dovodi u sumnju tačnost izraelskih navoda da su uposlenici Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) bili umiješani u napad koji je pokrenuo Islamski pokret otpora Hamas 7. oktobra.

Dvanaest uposlenika UNRWA-e Izrael je optužio za učešće u napadima koje je Hamas pokrenuo na izraelska naselja oko Pojasa Gaze i rekao da deset posto uposlenika ove UN-ove agencije pripadaju Hamasu.

Ova optužba – koja nije bila zasnovana na dokazima – navela je mnoge zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, da prekinu finansiranje Agencije, koja ima važnu ulogu u pružanju pomoći Palestincima u Gazi tokom neviđene humanitarne krize u Pojasu zbog opsade i rata koji traje već 140 dana.

Američki The Wall Street Journal objavio je da je, prema izvještaju CIA-e iz prošle sedmice, „mala vjerovatnoća“ da je „mali broj uposlenika UNRWA-e možda učestvovao u napadu“. Izvještaj CIA-e eksplicitno je doveo u pitanje valjanost optužbi koje je Izrael iznio protiv UN-ove agencije o široj saradnji sa Hamasom.

U izvještaju britanskog lista The Guardian navodi se da u izvještaju CIA-e stoji da iako je UNRWA koordinirala s Hamasom u pružanju humanitarne pomoći i njenom radu u Gazi, nema dokaza o tome da je u partnerstvu s pokretom. Dodao je da Izrael „nije podijelio sa SAD-om sirove podatke koji stoje iza njegovih procjena“.

List objašnjava da su se dva informisana izvora, čiji identitet nije otkriven, pozvala na mržnju koju Izrael gaji prema UNRWA-i i prenosi riječi jednog od njih: „U jednom dijelu se spominje kako izraelska pristrasnost iskrivljuje mnoge njihove procjene o UNRWA-i.“ Navodi da je izvještaj od četiri stranice, koji je izdala nacionalna obavještajna agencija, proslijeđen zvaničnicima američke vlade prošle sedmice.

Provjera uposlenika

Spominja se da je UNRWA otpustila dvojicu radnika u Gazi zbog izraelskih optužbi, a u januaru je objavila otvaranje nezavisne istrage o izraelskim optužbama u vezi sa umiješanošću njenih uposlenika u napad Hamasa.

Glasnogovornica UNRWA-e Tamara al-Rifai rekla je: „Za nas je izuzetno važno da provedemo nezavisnu istragu o pojedinačnim slučajevima na koje nam je Izrael skrenuo pažnju.“ U izjavama za AFP dodala je: „Imamo 33.000 uposlenih, od kojih skoro svi vrijedno rade i veoma su posvećeni te su u agenciji godinama.“

Al-Rifai je rekla da je izraelska vlada u optužbama navela dvanaest imena uposlenika UNRWA-e u Gazi, “mi smo ta imena morali provjeriti u evidenciji koja uključuje 13.000 radnika u Gazi, i uspjeli smo pronaći njih osam”.

Istakla je da je obustavljanje finansijske podrške UNRWA-i krajnje poražavajuće, jer ova agencija obezbjeđuje sklonište, hranu, medicinsku pomoć i čistu vodu za skoro dva miliona ljudi u Gazi.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres apelovao je svim zemljama da osiguraju kontinuitet rada UNRWA-e na „spašavanju života“.

UNRWA je osnovana rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1949. godine i dodijeljeno joj je da pruži pomoć i zaštitu izbjeglicama u: Jordanu, Siriji, Libanu, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze. Njen rad ima za cilj iznalaženje rješenja za izbjegličku tragediju. Pruža usluge pomoći za oko 5,9 miliona registrovanih palestinskih izbjeglica, od kojih je 1,7 miliona u Pojasu Gaze.

Izrael tvrdi da će nastojati spriječiti rad Agencije u Pojasu Gaze nakon završetka rata. Izraelske optužbe na račun Agencije nisu prve takve vrste. Od početka agresije na Pojas Gaze, Izrael optužuje uposlenike Agencije da rade za pokret Hamas. Ova optužba je, kako neki tvrde, izgovor za ciljanje škola UNRWA-e i njene objekte u Pojasu Gaze, u kojima se nalaze deseci hiljada raseljenih, većinom djeca i žena.

Izvor: Agencije