Nizozemski premijer Rutte dobio podršku SAD-a i UK-a za šefa NATO-a

Novi čelnik NATO-a preuzet će dužnost u ključnom trenutku sa zadaćom da održi podršku saveza za skupu odbranu Ukrajine od ruske invazije.

Dvoje diplomata reklo je da Rutte do sada ima podršku gotovo 20 članica NATO-a (REUTERS/Juan Medina)

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija podržale su u četvrtak nizozemskog premijera na odlasku Marka Ruttea za nasljednika Jensa Stoltenberga na mjestu generalnog sekretara NATO-a, čime je on dospio u snažnu poziciju za preuzimanje te funkcije.

Stoltenbergov nasljednik, nakon što on odstupi u oktobru, preuzet će dužnost u ključnom trenutku sa zadaćom da održi podršku članica NATO-a za skupu odbranu Ukrajine od ruske invazije, dok se čuva od bilo kakve eskalacije koja bi savez dikretno uvukla u rat s Moskvom, prenosi Hina.

“Predsjednik Biden snažno podržava kandidaturu premijera Ruttea za sljedećeg generalnog sekretara NATO-a”, rekao je jedan američki dužnosnik.

“Premijer Rutte posjeduje duboko razumijevanje važnosti Saveza, prirodni je vođa i komunikator, a njegovo bi vodstvo dobro poslužilo Savezu u ovom kritičnom trenutku”, dodao je.

Ovisno o ishodu predsjedničkih izbora u SAD-u u novembru, sljedeći šef NATO-a možda će se morati pozabaviti drugim mandatom Donalda Trumpa koji je nedavno još jednom doveo u pitanje svoju predanost odbrani saveznika u NATO-u.

Kritike Trumpa

Trump je ranije ovog mjeseca izazvao žestoke kritike zapadnih dužnosnika jer je sugerirao da neće štititi zemlje koje ne uspiju ispuniti ciljeve saveza za odbrambenu potrošnju te da će čak potaknuti Rusiju da ih napadne.

No Rutte, kojeg su već smatrali favoritom za čelno mjesto u NATO-u, rekao je u subotu da bi Evropa trebala “prestati jadikovati, kukati i prigovarati” o Trumpu i umjesto toga se usredotočiti na ono što može učiniti za Ukrajinu.

“Moramo sarađivati s onim ko je na plesnom podiju”, rekao je Rutte na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Najdugovječniji nizozemski premijer Rutte (57) neočekivano je najavio odlazak iz nizozemske politike u julu, ali ostaje premijer dok traju koalicijski pregovori nakon izbora 22. novembra.

Čelnici NATO-a imenuju se konsenzusom koji zahtijeva podršku ili barem odsustvo protivljenja svih 31 članica.

Dvoje diplomata reklo je da Rutte do sada ima podršku gotovo 20 članica NATO-a.

Izvor: Agencije