Izraelska pjesma za Evroviziju mogla bi biti diskvalificirana

Izraelski mediji navode da je razlog odlaganja zahtjev EBU-a da razmotri i odobri riječi pjesme unaprijed, kako bi se osiguralo da ne sadrži političke poruke.

Neki aktivisti su pozvali da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju zbog rata u Gazi (Majdi Mohammed/AP Photo) (AP)

Evropska radiodifuzna unija (EBU) razmatra diskvalifikaciju izraelske pjesme “Oktobarska kiša” za Pjesmu Evrovizije jer sadrži političku poruku, javili su danas izraelski mediji pozivajući se na evropske izvore, prenosi agencija Beta.

Bilo je planirano da se pjesma koju pjeva pjevačica Eden Golan emitira prošle sedmice, ali je emitiranje odgođeno za još nekoliko dana.

Izraelski mediji navode da je razlog odgađanja zahtjev EBU-a da razmotri i odobri riječi pjesme unaprijed, kako bi se osiguralo da ne sadrži političke poruke.

Izvori na koji se poziva izraelski novinski sajt Ynet navode da zahtjev nije neuobičajen za Izrael, te da je odredba o zabrani političkih poruka dio evrovizijskih propisa već nekoliko godina.

Pošto je EBU signalizirala namjeru da diskvalificira pjesmu, Izraelska radiodifuzna korporacija je odlučila da neće mijenjati riječi, čak i ako to znači da Izrael neće učestvovati na takmičenju za Pjesmu Evrovizije ove godine.

Političke poruke

Izraelska korporacija je nakon objavljivanja te vijesti rekla da trenutno “razgovara s EBU-om o pjesmi”.

EBU do sada nije ništa komentirala.

Izraelski mediji javljaju da pjesma aludira na napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i oteto i u Pojas Gaze odvedeno više od 250 talaca.

U izraelskim napadima na Gazu u znak odmazde poginulo je više od 29.000 ljudi, najviše žena i djece.

Neki aktivisti su pozvali da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju zbog rata u Gazi, ali EBU smatra da toj zemlji treba dozvoliti učešće.

Izvor: Agencije