Izraelski mediji: Dešavanja oko Al-Akse su fitilj koji će zapaliti vjerski rat

Izraelski premijer izjavio je da će Izrael, u skladu sa sigurnosnim uvjetima, uvesti ograničenja na ulazak vjernika u džamiju Al-Aksa tokom ramazana.

Yonit Levi kaže da se izraelska Agencija za unutrašnju sigurnost (Shin Bet), vojska i ministar odbrane Yoav Gallant protive Netanyahuovoj odluci da prihvati preporuku Ben Gvira (REUTERS/Ammar Awad)

U svojim svakodnevnim raspravama, izraelski informativni kanali nastavili su upozoravati na opasnosti ograničavanja ulaska palestinskih vjernika na Zapadnoj obali u džamiju Al-Aksa tokom ramazana, jer veliki broj njih u tome vide fitilj koji će zapaliti vjerski rat u regiji.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da će Izrael, u skladu sa sigurnosnim uvjetima, uvesti ograničenja na ulazak vjernika u džamiju Al-Aksa tokom predstojećeg ramazana. Izraelski Kanal 13 je objavio da je Netanyahu pristao na ovo ograničenje na zahtjev ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira.

U vezi sa navedenim, u uvodu glavnih vijesti na Kanalu 12, Yonit Levi kaže da se izraelska Agencija za unutrašnju sigurnost (Shin Bet), vojska i ministar odbrane Yoav Gallant protive Netanyahuovoj odluci da prihvati preporuku Ben Gvira, smatrajući je odlukom koja bi mogla zapaliti dodatne frontove sukoba.

Politički analitičar kanala, Dana Weiss, potvrdila je ova protivljenja, napominjući da su sigurnosne službe izdavale precizna upozorenja na mogućnost zapaljenja regiona i na to da bi ograničavanje ulaska u džamiju Al-Aksa moglo izazvati vjerski rat, ali je Netanyahuova vlada to ignorirala.

Weiss vjeruje da su Ben Gvirov cilj Arapi u Izraelu te radi na tome da ih spriječi da uđu u džamiju Al-Aksa uvodeći im ograničenja, kao da kaže: „Da vidimo možemo li ih naljutiti.“

Provociranje islamskog svijeta

Bivši šef Mossadovog odjela za političku sigurnost, Zahr Balti, rekao je da će iz Jordana, Egipta, zaljevskih zemalja i zemalja Abrahamovog sporazuma reći da islamski svijet ne treba provocirati tokom mjeseca ramazana, pozivajući premijera da „pokaže odgovornost“.

U istom kontekstu, dopisnik Kanala 13 za vojna pitanja, Alon Ben David, rekao je da među sigurnosnim službama postoji uvjerenje da, ako Islamski pokret otpora Hamas nije bio u stanju za četiri mjeseca ujediniti teren i zapaliti situaciju na Zapadnoj obali i u Izraelu, onda će ograničenje ulaska vjernika u džamiju to izazvati. On smatra da Ben Gvir svojom preporukom postavlja šibicu blizu bureta baruta da provjeri da li će se zapaliti.

To je podržao i izraelski novinar i političar Mickey Rosenthal, bivši član Knesseta, rekavši da je cilj Ben Gvira da od nas napravi narod koji nema obzira prema nejevrejima.

Član Knesseta Mickey Levy je rekao da će ograničavanje ulaska u džamiju Al-Aksa potaknuti dolazak u Jerusalem na desetke hiljada onih koji žive van njega, što će prouzrokovati velike nemire na cijeloj Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i na sjeveru.

Izvor: Al Jazeera