Australija planira izgraditi najveću mornaricu od Drugog svjetskog rata

Prema navodima australskih vlasti, u narednoj deceniji se planira nabavka šest ratnih brodova i 11 novih fregata.

Australski ministar odbrane Richard Marles (u sredini) govori na konferenciji za novinare na brodu australske mornarice HMAS Canberra u Sydneyju (AFP)

Vlasti u Australiji saopćile su kako će povećati izdvajanja za odbrambeni sistem za dodatnih 11,1 milijardi australskih dolara (oko 7,25 milijardi američkih dolara), prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Prema navodima australskih vlasti, u narednoj deceniji se planira nabavka šest ratnih brodova i 11 novih fregata, s ciljem da se udvostruči kapacitet mornaričkih formacija spremnih za borbene zadatke.

Australija planira ojačati svoje odbrambene sposobnosti usred zabrinutosti zbog porasta globalnih geopolitičkih tenzija i sve većeg utjecaja Kine među nekim pacifičkim otočkim državama, navodi Reuters.

Ministar odbrane Australije Richard Marles rekao je da bi Vladin plan na kraju procesa doprinio povećanju borbene mornaričke flote, najvećem od završetka Drugog svjetskog rata.

Projektili Tomahawk

“Ono što je kritično važno razumjeti jeste da mi gledamo unaprijed u neizvjesnom svijetu u kojem se nadmeću velike sile. Do 2030-tih imat ćemo značajno veće borbene kapacitete od ovih koje imamo danas”, izjavio je Marles na konferenciji za novinare.

Prema novom planu, Marles je rekao da će Australija dobiti šest fregata klase Hunter, 11 fregata opće namjene, tri razarača za zračna ratovanja i šest najmodernijih površinskih ratnih brodova koji ne moraju imati posadu.

Barem će dio flote biti naoružan Tomahawk projektilima sposobnim za dugometne udare na mete duboko unutar neprijateljskog teritorija – što je glavna sposobnost odvraćanja.

“To je najveća flota koju ćemo imati od kraja Drugog svjetskog rata”, rekao je Marles novinarima.

Izvor: Agencije