Australski protuteroristički tim uhapsio sedam tinejdžera zbog napada na biskupa

Više od 400 policajaca učestvovalo je u racijama diljem Sydneyja nakon što je prošle sedmice nožem izboden asirski biskup.

Asirskog biskupa Mar Mari Emmanuela napao je 16-godišnjak tokom propovijedi uživo u crkvi u Sydneyju prošle sedmice [Jaimi Joy/Reuters]

Australska policija uhapsila je sedam tinejdžera u “antiterorističkoj raciji” nakon prošlosedmičnog napada nožem na asirskog pravoslavnog biskupa.

Više od četiri stotine policajaca izvršilo je trinaest naloga za pretragu objekata diljem Sydneyja tokom noći, a osumnjičene su smatrali neposrednom prijetnjom, saopćila je policija u srijedu. Dužnosnici obavještajnih službi upozorili su da se protuteroristički slučajevi sve više fokusiraju na maloljetnike “osjetljive na radikalizaciju”.

Planirali brojne napade

Dužnosnici su rekli da je sedam uhapšenih, u dobi od 15 do 17 godina, bilo povezano s mrežom čiji je 16-godišnji član navodno bio umiješan u nedavni napad na biskupa, koji se dogodio tokom propovijedi uživo u crkvi u zapadnom Sydneyju 15. aprila. Upadi su potaknuti zabrinutošću da je mreža, možda, planirala dalje napade i predstavljala “neprihvatljiv rizik” za javnost, dodali su.

Još pet tinejdžera je, također, ispitivao zajednički protuteroristički tim, koji se sastojao od savezne i državne policije, kao i Australske sigurnosno-obavještajne organizacije (ASIO), glavne nacionalne špijunske agencije i Komisije za borbu protiv zločina Novog Južnog Velsa, koja je specijalizirana za borbu protiv terorizma i organizirani kriminal.

“Smatramo da su se ti pojedinci pridržavali vjerski motivirane, nasilne ekstremističke ideologije”, rekao je David Hudson, zamjenik komesara Policije Novog Južnog Velsa.

“Smatralo se da je grupa predstavljala neprihvatljiv rizik i prijetnju ljudima Novog Južnog Velsa”, rekao je, dodajući da su istrage uvjerile vlasti da je napad “vjerovatan”.

Zapadni Sydney na ‘ivici’

Policija je brzo opisala napad nožem na biskupa prošle sedmice kao “teroristički” čin, za koji je rekla da je potaknut “vjerski motiviranim ekstremizmom”.

Osumnjičenik za prošlosedmični napad nožem, u kojem su povrijeđeni biskup i još jedan svećenik, u petak je optužen za počinjenje terorističkog čina.

Napad je izazvao nemire u lokalnoj zajednici, a zapadni Sydney od tada je na ‘ivici’.

Zamjenica komesara Australske savezne policije Krissy Barrett rekla je da istražitelji nisu pronašli dokaze da je mreža imala bilo kakve specifične mete ili u vezi s potencijalnim vremenom bilo kakvog namjeravanog “nasilnog čina”.

Rekla je da policijska operacija nije povezana s nadolazećim Anzac Danom u četvrtak. Državni praznik, kada se Australci sjećaju svojih poginulih u ratu, u prošlosti je bio “meta ekstremista”.

‘Ranjiva grupa’

Glavni direktor ASIO-a Mike Burgess potvrdio je da je njegova organizacija bila uključena u operaciju u srijedu.

“Australska sigurnosna služba uvijek radi kako bi osigurala sigurnosne obavještajne podatke koji policiji omogućuju rješavanje ovih problema kada imamo neposredne prijetnje po život ili bilo šta drugo što se odvija”, rekao je Burgess.

Istrage maloljetnika dosegle su vrhunac od 50 posto ASIO-ovog “prioritetnog broja slučajeva protiv terorizma” prije nekoliko godina. Nakon smanjenja, broj maloljetnika pod istragom ponovno raste iz nekoliko razloga, uključujući sadržaj društvenih medija, rekao je Burgess.

“Oni su ranjiva grupa”, upozorio je.

Izvor: Al Jazeera i agencije