Rjabkov: Rusija neće slati nuklearno oružje u druge države

Zamjenik ministra vanjskih polova Rusije kritikovao je SAD zbog uključivanja, ‘otvoreno proglašenih evropskih zemalja bez nuklearne energije u nuklearne misije NATO-a’.

Rjabkov: Ako vjeruju da je ponovno uvođenje nuklearnog oružja u Velikoj Britaniji odvraćajući faktor za Rusiju, onda se varaju (Reuters)

Rusija neće raspoređivati nuklearno oružje u inostranstvu osim u svojoj saveznici Bjelorusiji, ali će pronaći načine da se suprotstavi bilo kakvom raspoređivanju američkog taktičkog nuklearnog oružja u Velikoj Britaniji, kazao je zamjenik ministra vanjskih polova zadužen za kontrolu naoružanja Sergej Rjabkov, prenosi Fena pozivajući se na Reuters.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin kazao je prošle godine da je Moskva prenijela neko taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, optužujući za tu odluku ono što smatra neprijateljskim i agresivnim stavom Zapada.

Američki planovi

Vrhunski nuklearni istraživači u Federaciji američkih naučnika kažu da ne postoje uvjerljivi dokazi koji bi pokazali gdje je oružje u Bjelorusiji ili čak da li je uopće tamo.

Na pitanje novinara da li će Rusija rasporediti nuklearno oružje van Bjelorusije, na primjer u Južnoj Americi, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je rekao: “Ne, to nije planirano”.

“Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Bjelorusije izvršeno je kako bi se suprotstavilo sve agresivnijim i prijetećim aktivnostima Sjevernoatlantskog saveza (NATO) na čelu sa Sjedinjenim Američkih Državama”.

Rjabkov, koji nadgleda kontrolu naoružanja, također je kritikovao SAD zbog uključivanja, kako je rekao, otvoreno proglašenih evropskih zemalja bez nuklearne energije u nuklearne misije NATO-a. Nije pojasnio tu tvrdnju.

Pet država sa američkim oružjem

Rjabkov je u intervjuu za Russia Today također kazao da američki planovi za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Velikoj Britaniji neće odvratiti Moskvu.

“Ako vjeruju da je ponovno uvođenje nuklearnog oružja u Velikoj Britaniji odvraćajući faktor za Rusiju, onda se varaju. Pozivamo ih da zaustave taj beskrajni krug eskalacije”, rekao je.

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države nisu potvrdile izvještaje o planiranom raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja. Istraživači kažu da se RAF Lakenheath, baza zračnih snaga u Suffolku, istočnoj Engleskoj, obnavlja za skladištenje američkog oružja.

Trenutno pet država NATO-a – Belgija, Njemačka, Italija, Nizozemska i Turska – imaju ukupno stotinjak komada američkih taktičkih nuklearnih oružja u šest baza, saopćila je Federacija američkih naučnika, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije