Moskva kritikuje Ekvador zbog predaje ruske vojne opreme SAD-u

Sjedinjene Američke Države su saopćile da će oružje koje dobiva iz Ekvadora biti poslano u Ukrajinu kako bi ta zemlja ojačala svoje snage na bojnom polju protiv Rusije.

Ekvadorska vlada odlučila je zamijeniti staru rusku vojnu opremu za novu američku (AFP)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je odluku Ekvadora da preda vojnu opremu ruske proizvodnje Sjedinjenim Američkim Državama, a koje će završiti u Ukrajini, kao “nepromišljeno” kršenje ugovora, objavila je novinska agencija RIA, prenosi Hina.

Ekvadorska vlada rekla je prošlog mjeseca da će prihvatiti ponudu Washingtona da zamijeni ono što je nazvala “ukrajinskim i ruskim starim željezom” za naprednu američku opremu vrijednu 200 miliona dolara.

Sjedinjene Američke Države su saopćile da će oružje koje dobiva iz Ekvadora biti poslano u Ukrajinu kako bi ta zemlja ojačala svoje snage u ratu protiv Rusije.

Pritisak vanjskih sila

Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je za RIA-u da je odluka Ekvadora donesena pod pritiskom vanjskih sila.

“Tako nepromišljenu odluku ekvadorska strana donijela je pod ozbiljnim pritiskom vanjskih strana”, rekla je.

“Naši partneri dobro su upoznati s odredbama ugovora, koji uključuju obavezu korištenja isporučene opreme u navedene svrhe i njezino neustupanje trećoj strani bez pribavljanja saglasnosti ruske strane.”

Vlasti u Ekvadoru rekle su da je Moskva protiv tog poteza, ali da vjeruju da svejedno imaju pravo to učiniti.

Izvor: Agencije