Bivši šef Shin Beta: Rat je završen, a Hamas ostaje na vlasti u Gazi

Bivši šef izraelske Službe unutrašnje sigurnosti (Shin Bet) Carmi Gilon rekao je da je rat u Gazi okončan, te da prekid vatre može potrajati pet do šest godina.

Gillon govori o velikom neuspjehu izraelske obavještajne službe (EPA)

Bivši šef izraelske Službe unutrašnje sigurnosti (Shin Bet) Carmi Gillon rekao je da je rat u Gazi okončan, te da prekid vatre može potrajati pet do šest godina.

Gillon smatra – u intervjuu koji je dao izraelskom Channelu 12, čiji su dijelovi objavljeni u četvrtak – da je Islamski pokret otpora Hamas zadobio “snažan udarac” u ovom ratu osvete, kako ga je opisao.

Ali dodao je da će Hamas “ostati vladati u Pojasu Gaze sve dok postoji vakuum i dok ga nema ko popuniti”.

Gillon očekuje da će rat biti zaustavljen na period do šest godina, nakon čega bi se moglo nastaviti sa ispaljivanjem raketa iz Pojasa Gaze na Izrael, ali je rekao i da se “po mom mišljenju nikada više neće ponoviti ono što se dogodilo 7. oktobra”, aludirajući na iznenadni napad palestinskog otpora na izraelske vojne lokacije i naselja u blizini Pojasa Gaze u operaciji Potop Al-Aksa.

‘Rat je završen’

Dodao je: “Prema mom mišljenju, rat je već završen, a jedini razlog da izraelska vojska ostane na terenu je da vrati taoce (izraelske zarobljenike u Gazi)”, ukazujući da je vojni pritisak jedina stvar koja ih može vratiti.

Povodom izraelskog neuspjeha 7. oktobra, Gillon – koji je bio na čelu Shin Beta između 1994. i 1996. – rekao je: “Niko nije mogao zamisliti da će se ovo desiti. Zaista nemam objašnjenje vezano za obavještajne podatke, ali vjerujem da će nastavak borbi i otkrivanje više podataka o Hamasovim pripremama za ovaj napad pokazati da je neuspjeh naših obavještajnih službi u ovom slučaju bio ogroman.”

Od oktobra prošle godine, izraelska vojska vodi razorni rat na Pojas Gaze, koji je, prema palestinskim vlastima, do četvrtka rezultirao ubistvom 27.019 i ranjavanjem 6.6139 – većinom djece i žena – i izazvao ogromna razaranja i humanitarnu katastrofu bez presedana.

Izvor: Agencije