Opasnost od rasplamsavanja sukoba među stanovnicima Jerusalema

Izraelska agencija za unutrašnju sigurnost na raspravama je iznijela upozorenje da ‘ograničavanje ulaska u džamiju Al-Aksa može dovesti do opasne eskalacije’.

Stanovnici Jerusalema na džuma-namazu u džamiji Al-Aksa (Al Jazeera)

Diskusije na izraelskim informativnim kanalima fokusirale su se na upozorenja bivših i sadašnjih izraelskih zvaničnika o pristupu koji je Izrael zauzeo tokom rata u Pojasu Gaze te opasnostima ograničavanja ulaska u Al-Aksa džamiju muslimanima na okupiranoj Zapadnoj obali tokom mjeseca ramazana.

Bivši šef Vijeća za nacionalnu sigurnost Giora Eiland opisao je izraelski pristup „opasnim“ i rekao da ovakav pristup već četiri mjeseca govori: „Borit ćemo se samo vojno i zatvoriti put bilo kakvoj političkoj inicijativi za okončanje rata, borit ćemo se do apsolutne pobjede, iako nije jasno šta se pod pobjedom podrazumijeva.“

O povezanosti između Libana i Gaze sa izraelske tačke gledišta, Eiland je rekao da generalni sekretar libanskog Hezbollaha Hassan Nasrallah „neće pristati na prekid vatre niti na bilo kakvo političko rješenje na granici između Izraela i Libana sve dok traje rat u Gazi“.

Bivši izraelski zvaničnik je rekao: „Ako se rat u Gazi nastavi još nekoliko mjeseci, izraelski zvaničnici smatraju da postoji velika mogućnost da ćemo ući u sveobuhvatni rat s Libanom, a ja ne mislim da je to interes Izraela za 2024. godinu.“

Ograničavanje ulaska u Al-Aksa džamiju

Diskusije na izraelskim kanalima fokusirale su se i na razvoj događaja u džamiji Al-Aksa. Channel 13 objavio je da su izraelske sigurnosne službe u proteklim danima vodile nekoliko rasprava u vezi s ograničavanjem muslimanima Zapadne obale ulazak u džamiju Al-Aksa.

Dopisnica za politička pitanja na istom kanalu Moriah Asraf Wolberg potvrdila je da je izraelska agencija za unutrašnju sigurnost (Shin Bet) na raspravama iznijela upozorenje da „ograničavanje ulaska u džamiju može dovesti do opasnog rasplamsavanja situacije među stanovnicima Jerusalema“.

Dopisnik kanala Kan 11 za pitanja policije izvijestio je da izraelska policija predlaže raspoređivanje policijskih snaga u dvorištu džamije Al-Aksa.

Channel 12 dotaknuo se još jedne teme – nastojanja izraelskog ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira da uhapsi palestinskog političkog vođu Jibrila Rajouba jer u svojim izjavama nije osudio ono što se dogodilo 7. oktobra prošle godine.

„Ben Gvir je izdao instrukcije policiji da razmotri da li je moguće pokrenuti krivični postupak protiv Rajouba pod optužbom za podsticanje na terorizam“, navodi isti kanal te kaže da vojno tužilaštvo smatra hapšenje Rajouba vrlo opasnim. Međutim, Ben Gvir je rekao: „Niko nema imunitet od odgovornosti za podstrekavanje, čak i ako je taj koji bi trebao biti uhapšen Jibril Rajoub.“

Izvor: Al Jazeera