Katarski premijer: Pregovori Hamasa i Izraela nisu obećavajući

Razgovori u kojima učestvuju zvaničnici Katara, Egipta, Izraela i SAD-a dosad nisu donijeli dogovor o primirju, dok Izrael nastavlja napade.

Uvijek ćemo ostati optimistični i uvijek ćemo nastaviti raditi, rekao je šejk Mohammed (Murat Gok/Anadolu via Getty Images)

Katarski premijer šejk Mohammed bin Abdulrahman Al Thani kaže da će se posrednički napori njegove zemlje nastaviti uprkos tome što se sporazum između Izraela i Hamasa trenutno čini malo vjerovatnim dok se Izrael priprema za invaziju na Rafah u južnoj Gazi.

Razgovori, u kojima su učestvovali zvaničnici iz SAD-a i Egipta, dosad nisu dali rezultate, budući da Hamas i Izrael imaju vrlo različite stavove.

“Uzorak u posljednjih nekoliko dana nije baš obećavajući, ali… uvijek ćemo ostati optimistični i uvijek ćemo nastaviti raditi”, rekao je Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu šejk Mohammed, također i ministar vanjskih poslova Katara, koji je ključni posrednik.

Dodao je da se očekuju novi izazovi, budući da je obim predloženog sporazuma puno veći od onog postignutog prošle godine, koji je uključivao privremeni prekid vatre i razmjenu zarobljenika.

Al Thani je također naveo kašnjenje u “humanitarnom dijelu” pregovora. Hamas želi da se Izrael povuče iz Gaze i dopusti više humanitarne pomoći u enklavu, ali dužnosnici u Tel Avivu su te zahtjeve nazvali “obmanjujućim”.

Osama Hamdan, viši glasnogovornik Hamasa, rekao je za Al Jazeeru: “Glavna tačka neslaganja su Netanyahu i njegove igre. Trudi se da nema nikakvih dogovora i dogovora. To je jasno.”

Hamdan je dodao da je šef Hamasa Ismail Haniyeh pokazao “pozitivan stav” prema pregovorima i “spremnost” da se postigne prekid vatre u izjavi u subotu u kojoj se kaže da grupa želi potpuni prekid izraelskih napada na Gazu.

Netanyahu protiv dvodržavnog rješenja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu je rekao da se novi dogovor “ne čini blizu” dok se ponovo usprotivio dvodržavnom rješenju koje podržavaju saveznici Tel Aviva na Zapadu, zajedno sa zemljama u regiji.

“Kako odati priznanje takvom stanju nakon masakra 7. oktobra? To bi bila nagrada za terorizam,” rekao je tokom televizijskog obraćanja u vezi sa napadom Hamasa na koji Izrael.

Uprkos međunrodnom pritisku, izraelski čelnici ostali su uporni u planovima za pokretanje kopnene invazije na Rafah, najjužnije područje u Gazi gdje je više od 1,4 miliona od ukupno 2,3 miliona stanovnika enklave prisilno raseljeno.

U međuvremenu, izraelske snage ubile su desetke ljudi u subotu i nedjelju u intenzivnim bombardiranjima i kopnenim napadima na jug Gaze, javljaju novinari Al Jazeere s terena.

Ministarstvo zdravstva u Gazi procijenilo je da je broj mrtvih od početka rata oko 29.000, a hiljade se još vode kao nestale, a mnogi su povrijeđeni.

SAD je nagovijestio da će staviti veto na rezoluciju o prekidu vatre koju je predložio Alžir u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, prema riječima američke ambasadorice pri UN-u Linde Thomas-Greenfield u izjavi kasno u subotu.

Izvor: Al Jazeera