Ukrajinske se trupe povukle iz Avdijivke zbog nedostatka municije

Zauzimanje ovog grada ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvjema pokrajinama koje čine industrijsku regiju Donbas.

Rusija je pojačala svoju ofanzivu na Avdiivku u oktobru (EPA-EFE/Alex Babenko) (EPA)

Ukrajinske trupe povukle su se iz razorenog istočnog grada Avdijivka, rekao je novi načelnik ukrajinske vojske u ranim jutarnjim satima u subotu, utirući put najvećem napredovanju Rusije od maja 2023. kada je zauzela grad Bahmut.

Povlačenje, najavljeno dok se Ukrajina suočava s nestašicom municije zbog nedonošenja odluke o američkoj vojnoj pomoći u Kongresu, imalo je za cilj spasiti trupe od potpunog okruženja ruskih snaga nakon mjeseci žestokih borbi, izvijestio je Kijev, prenosi Hina.

General Oleksandr Sirski, koji je preuzeo vodstvo ukrajinske vojske u velikom preokretu prošle sedmice, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada koji je prije rata imao 32.000 stanovnika.

Odlučio sam povući naše jedinice iz grada i krenuti u odbranu s povoljnijih linija kako bismo izbjegli okruženje i sačuvali živote i zdravlje vojnika, citirali su ga u saopštenju oružanih snaga.

Gubitak grada nakon gotovo dvije godine od ruske invazije mogao bi predsjedniku Volodimiru Zelenskom pružiti snažniji argument da od Zapada traži hitniju vojnu pomoć u obraćanju na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da Avdijivka riskira pad u ruke ruskih snaga zbog nestašice municije, nakon višemjesečnog protivljenja republikanaca u Kongresu novom paketu američke vojne pomoći za Kijev.

Zauzimanje Avdijivke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvjema pokrajinama koje čine industrijsku regiju Donbas, a moglo bi donijeti i pobjedu predsjedniku Vladimiru Putinu na izborima sljedećeg mjeseca.

Rusija ne otkriva svoje gubitke

“Poduzimamo mjere da stabiliziramo situaciju i zadržimo svoje pozicije”, rekao je Sirskij. Rusko ministarstvo obrane, Zelenski ili ukrajinski ministar odbrane nisu odmah komentirali povlačenje.

Rusija je pojačala svoju ofanzivu na Avdijivku u oktobru, a ukrajinski položaji sedmicama su bili sve opterećeniji.

Treća jurišna brigada, istaknuta ukrajinska pješadijska jurišna jedinica, hitno je ubačena u grad kako bi pomogla u pojačanju trupa ove sedmice dok su se druge ukrajinske snage povlačile s jugoistoka grada.

Jedinica je opisala borbe kao “pakao” i objavila na društvenim mrežama da su ukrajinski branitelji bili brojčano nadjačani.

Rusija nije dala pojedinosti o svojim gubicima u brutalnim borbama za grad, ali ukrajinski dužnosnici i zapadni vojni analitičari kažu da je njen napredak imao nevjerojatnu cijenu u pogledu osoblja i oklopnih vozila.

Grad, u kojem je ostalo manje od 1.000 stanovnika, nalazi se sjeverno od bastiona Donjecka koji je držala Rusija, a nad kojim je Ukrajina izgubila kontrolu 2014. kada su moskovski opunomoćenici započeli ustanak. Avdijivka ima veliku koksaru koja je prestala raditi tokom rata.

Izvor: Al Jazeera i agencije