Armenija optužuje Azerbejdžan da želi ‘totalni rat’

Armenija optužuje Azerbejdžan da ima nove teritorijalne pretenzije otkako je u septembru prošle godine, nakon tri decenije, osvojio Nagorno-Karabah zbog kojeg su vođena dva velika rata.

Azerbejdžan provodi politiku 'dajte mi sve što želim putem pregovora ili ću sve uzeti vojnim putem', rekao je armenski premijer Nikol Pašinjan (EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Armenski premijer Nikol Pašinjan optužio je u četvrtak Azerbejdžan da želi “totalni rat” s Armenijom, dva dana nakon novih sukoba na granici između dvije kavkaske zemlje.

“Naše analize pokazuju da Azerbejdžan želi pokrenuti vojne operacije u nekim područjima uz granicu s perspektivom vojne eskalacije koja bi se pretvorila u totalni rat protiv Armenije”, rekao je Pašinjan na sastanku vlade, prenosi Hina.

Armenija i Azerbejdžan međusobno su se u utorak optužili za pucnjavu na granici između dvije zemlje, u blizini Nerkin Handa na jugoistoku Armenije. U incidentu su poginula četvorica armenskih vojnika, prema onome što je objavio Erevan.

‘Teritorijalne pretenzije’

“Azerbejdžan provodi politiku dajte mi sve što želim putem pregovora ili ću sve uzeti vojnim putem“, rekao je Pašinjan, optuživši Baku da ne želi sigurnost i stabilnost u regiji.

Erevan sumnjiči Azerbejdžan da ima nove teritorijalne pretenzije otkako je u septembru prošle godine, nakon tri decenije, osvojio Nagorno-Karabah zbog kojeg su vođena dva velika rata.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev ponovio je u srijedu da njegova zemlja ne planira ekspanziju.

“Nemamo teritorijalnih pretenzija prema Armeniji. I oni se moraju odreći svojih pretenzija. Ucjene će ih skupo stajati”, rekao je.

“Neće biti mirovnog sporazuma dok se Armenija ne odrekne svojih pretenzija prema Azerbejdžanu”, dodao je.

Erevan tvrdi da Azerbejdžan želi kontrolu nad armenskom regijom Sjunik kako bi povezao azerbejdžansku enklavu Nahičevan s ostatkom zemlje.

Izvor: Agencije