Rusija suspendirala plaćanje godišnjih doprinosa Arktičkom vijeću

Vijeće uključuje Dansku, Island, Kanadu, Norvešku, Rusiju, Sjedinjene Američke Države, Finsku i Švedsku.

U martu 2022. godine, zapadne članice Vijeća objavile su suspenziju učešća u svim aktivnostima udruženja u znak protesta protiv ruske invazije Ukrajine (Arhiv/Reuters)

Rusija je suspendirala uplatu godišnjih doprinosa Arktičkom vijeću, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu vanjskih poslova te zemlje.

“U ovom trenutku, ruska uplata godišnjih doprinosa u budžet Arktičkog vijeća je suspendirana dok se ne nastavi praktičan rad u ovom formatu uz učešće svih zemalja članica”, saopštilo je ministarstvo, prenosi Tanjug.

Kako je pojasnilo Ministarstvo vanjskih poslova, riječ je o realizaciji zajedničkih projekata koji se bave važnim pitanjima za sve arktičke države, kao što su očuvanje ekosistema Arktika, provođenje polarnih istraživanja, uključujući morske naučne ekspedicije, razvijanje humanitarnih veza i unapređenje kvaliteta života stanovništva krajnjeg sjevera.

Suspenzija učešća

Iz Ministarstva vanjskih poslova je dodato da istupanje iz Arktičkog vijeća trenutno “nije praktično”, dok je glasnogovornica tog ministarstva Marija Zaharova ranije ovog mjeseca saopštila da bi Rusija mogla  napustiti Vijeće ukoliko ono postane neprijateljska institucija.

Vijeće uključuje Dansku, Island, Kanadu, Norvešku, Rusiju, Sjedinjene Američke Države, Finsku i Švedsku.

Rotacija predsjedavajućih zemalja se vrši svake dvije godine, a tu dužnost sada vrši Norveška.

U martu 2022. godine, zapadne članice Vijeća objavile su suspenziju učešća u svim aktivnostima udruženja u znak protesta protiv ruske invazije Ukrajine.

Izvor: Agencije