Musk negira prodaju Starlinka Rusiji

Moskva kaže da se internet usluga kompanije SpaceX u Rusiji ‘ni na koji način službeno ne može koristiti’.

Elon Musk je ranije odbio zahtjev Ukrajine da aktivira Starlink za pomoć u napadu na rusku flotu [Michael M Santiago/Getty Images putem AFP-a]

Elon Musk je negirao da je Rusiji prodao svoju internet uslugu Starlink, nakon tvrdnji Ukrajine da su terminale te američke kompanije koristile ruske trupe na prvim linijama fronta.

“Postoje lažne vijesti koje kažu da SpaceX prodaje Rusiji terminale Starlink. To nije istina”, rekao je Musk, koji vodi SpaceX i nekoliko drugih kompanija, uključujući Teslu.

“Prema našim saznanjima, nijedan Starlink nije prodat direktno ili indirektno Rusiji”, napisao je Musk na društvenoj mreži X.

Ukrajinska vojska izvještavala je da je Starlink zaslužan za to što njihove snage komuniciraju, prikupljaju obavještajne podatke i koordiniraju napade brže i sigurnije nego što bi bilo moguće korištenjem radio ili telefonske komunikacije.

Moskva je, također, odbacila tvrdnju Kijeva da su terminali Starlink prokrijumčareni u Rusiju i da se koriste na „sistematskoj“ osnovi u okupiranjom Donjecku.

Presretnuti razgovori

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Starlink nije certificiran za korištenje u Rusiji.

“Ovdje se [Starlink] ne može zvanično isporučiti i zvanično ovdje nije isporučen”, rekao je Peskov novinarima.

Ukrajinska vojna obavještajna agencija GUR saopćila je ranije da su presretnuti razgovori među ruskim snagama otkrili da su terminali Starlink raspoređeni među trupama koje djeluju u blizini gradova Kliščivka i Andrivka.

Glasnogovornik GUR-a Andrij Jusov rekao je na državnoj televiziji da terminali Starlink u Rusiju ne ulaze službenim kanalima.

Iz Starlinka su prošle sedmice u objavi na X-u također saopćili da “ni na bilo koji način ne posluju s Ruskom vladom ili njenom vojskom” i da usluga “neće raditi” u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije