Kijevski institut: Rusija u Ukrajini prvi put upotrijebila hiperzvučni Cirkon

Bude li se i službeno potvrdila njegova upotreba u Ukrajini, projektil Cirkon bi mogao predstavljati dodatni izazov za ukrajinske protuzračne snage.

U napadu 7. februara ubijeno je najmanje petero ljudi, a oštećene su stambene zgrade i energetska infrastruktura (AP)

Rusija je prošle sedmice prvi put u gotovo dvogodišnjem ratu pogodila Kijev hiperzvučnim projektilom Cirkon i postavila novi izazov ukrajinskoj protuzračnoj odbrani, rekao je direktor Kijevskog istraživačkog instituta.

Oleksandr Ruvin, direktor Kijevskog naučno-istraživačkog instituta za forenzička ispitivanja, objavio je na Telegramu da je institut dovršio preliminarnu analizu fragmenata projektila iz ruskog napada 7. februara.

Priložio je videosnimku navodne olupine projektila sa specifičnim oznakama, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ovdje možemo vidjeti elemente karakteristične za projektil 3M22 Cirkon. Fragmenti motora i upravljačkih mehanizama nose specifične oznake”, objasnio je.

Rusko ministarstvo odbrane još nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Nova generacija oružanih sistema

Cirkon ima domet od 1000 kilometara i putuje devet puta brže od zvuka, tvrde ruske vlasti. Vojni analitičari upozoravaju da bi njegova hiperzvučna brzina mogla protuzračnoj odbrani znatno smanjiti vrijeme reakcije, kao i povećati učinak napada na šire, dublje i posebno ojačane mete.

Ruski su izvori u junu 2020. objavili da je završeno testiranje Cirkona, a predsjednik Vladimir Putin pohvalio ga je kao dio nove generacije oružanih sistema bez premca.

Bude li se i službeno potvrdila njegova upotreba u Ukrajini, to bi oružje moglo predstavljati dodatni izazov za ukrajinske protuzračne snage, nakon što je već u pitanje dovedena buduća vojna pomoć Zapada.

Rusija provodi redovne zračne napade na Ukrajinu, koristeći niz različitih projektila dugog dometa i bespilotnih letjelica. Cirkon je isprva osmišljen kao oružje za lansiranje s mora, da bi kasnije bila razvijena i verzija za lansiranje sa zemlje.

U napadu 7. februara ubijeno je najmanje petero ljudi, a oštećene su stambene zgrade i energetska infrastruktura, obavile su ukrajinske vlasti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada