IISS: Rusija izgubila 3.000 tenkova u Ukrajini, oslanja se na stare zalihe

Ukrajina je, također, pretrpjela ogromne gubitke od invazije u februaru 2022, ali zahvaljujući zapadnoj vojnoj pomoći obnovila je zalihe i istovremeno unaprijedila kvalitet naoružanja, ocjenjuje IISS.

Ukrajina je ustrajna u namjeri da izmori ruske snage uzduž 1.000 kilometara duge linije fronta te im zada maksimalne gubitke (Reuters)

Rusija je u ratu u Ukrajini izgubila više od 3.000 tenkova, ekvivalent cijelog predratnog aktivnog inventara, ali ima dovoljno oklopnih vozila lošije kvalitete na zalihi koje može godinama koristiti kao zamjenu, objavio je u utorak Međunarodni institut za strateške studije (IISS) u godišnjem izvještaju.

Ukrajina je, također, pretrpjela goleme gubitke od invazije u februaru 2022, ali zahvaljujući zapadnoj vojnoj pomoći obnovila je zalihe i istovremeno unaprijedila kvalitet naoružanja, ocjenjuje IISS, a prenosi Hina.

“Moskva je u mogućnosti zamijeniti kvalitetu kvanitetom te iz skladišta povlači starije tenkove, po 90 mjesečno”, navodi se u izvještaju.

Nadopunjavanje zaliha

Analitičari IISS-a ističu da uskladišteno naoružanje znači da Moskva može izdržati barem tri i više godina velikih gubitaka i nadopunjavati tenkove iz starih zaliha, pa makar i lošije kvalitete, nezavisno od njenih kapaciteta za proizvodnju novog oružja.

Rusija raspolaže aktivnom silom od 1.750 glavnih borbenih tenkova, od više desetljeća starih T-55 do modernih tenkova T-80 i T-90, a još 4.000 ima uskladištenih, navodi se u izvještaju IISS-a Military Balance.

Prema tom međunarodnom istraživačkom institutu za međunarodne odnose, sa sjedištem u Londonu, stanje na frontu u Ukrajini ukazuje na pat-poziciju koja bi mogla potrajati cijelu 2024. godinu.

Ukrajina je ustrajna u namjeri da izmori ruske snage uzduž 1.000 kilometara duge linije fronta te im zada maksimalne gubitke, a novi zapovjednik Oleksandr Sirski ne isključuje nove ofanzivne operacije.

Izvor: Agencije