Čelnik Zastupničkog doma Američkog kongresa kritizirao paket pomoći Izraelu i Ukrajini

Republikanac Mike Johnson kaže da se prijedlog zakona ne bavi ‘najhitnijim’ pitanjem sigurnosti na američko-meksičkoj granici.

Predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson kritizirao je predloženi paket vojne pomoći američkim saveznicima uključujući Ukrajinu, Izrael i Tajvan (Reuters)

Predsjedavajući Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Mike Johnson doveo je u pitanje sudbinu paketa pomoći vrijednog 95,3 milijarde dolara za druge zemlje, uključujući Ukrajinu i Izrael, dok je Senat glasao za usvajanje zakona čiji je cilj umiriti saveznike Washingtona.

Johnson, vodeći republikanac u Zastupničkom domu, rekao je da Senat “nije ispunio očekivanja” ne pozabavivši se sigurnošću na američko-meksičkoj granici, koju je opisao kao “najhitnije pitanje s kojim se naša zemlja suočava”.

“Mandat dopunskog zakona o nacionalnoj sigurnosti trebao je osigurati američku granicu prije slanja dodatne strane pomoći širom svijeta”, rekao je Johnson u saopćenju u ponedjeljak. “To je ono što američki narod zahtijeva i zaslužuje.”

Johnson je prethodno rekao da će rana verzija zakona biti “mrtva u startu” jer ograničenja koja su navedena protiv neovlaštene migracije nisu dovoljno opsežna.

Prošle sedmice je većina republikanaca u Senatu glasala za odbacivanje dvostranačkog nacrta zakona koji je uključivao najopsežnije imigracijske reforme proteklih godina usred protivljenja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je naveo svoju stranku da usvoji skeptičnije stavove prema imigraciji i intervencijama u inozemstvu.

Nakon što je iz prijedloga zakona izbacio odredbe o imigraciji, Senat predvođen demokratama u ponedjeljak je glasao sa 66-33 kako bi paket vojne pomoći došao bliže konačnom glasanju do kojeg bi moglo doći već u srijedu.

‘Značajni zakon’

Čelnik demokratskog Senata Chuck Schumer rekao je da sporazum odražava “našu sigurnost, naše vrijednosti, našu demokratiju” i da će biti “kapara za opstanak zapadne demokratije i opstanak zapadnih vrijednosti”.

“Cijeli svijet će zapamtiti šta Senat uradi u narednih nekoliko dana”, rekao je Schumer.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Kongres da brzo odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, Izraelu i azijsko-pacifičkim saveznicima, uključujući Tajvan.

Konzervativni republikanci u Zastupničkom domu odupirali su se Bidenovim pozivima, insistirajući na mjerama za rješavanje “ilegalne” imigracije na južnoj granici i dovodeći u pitanje potrebu nastavka podrške Ukrajini.

Senator JD Vance, republikanac iz Ohija, u ponedjeljak je kritizirao pokušaj podrške Ukrajini kao “fetiš”.

“Postoje neki republikanci za koje je Ukrajina najvažnije pitanje s kojim se zemlja suočava”, rekao je Vance u intervjuu s bivšim Trumpovim savjetnikom Steveom Bannonom.

“Čak i ako ste za finansiranje Ukrajine, a ja očito nisam, nemamo li još deset važnijih pitanja s kojima se ova nacija suočava – problem granice, duga? Zašto smo toliko opsjednuti ovim?”

Izvor: Al Jazeera i agencije