Saudijske vlasti će uputiti 250 miliona dolara pomoći Vladi u Jemenu

Iznenadni sporazum o zbližavanju Saudijske Arabije i Irana podstakao je nadu u trajni prekid vatre u Jemenu.

Rat u Jemenu ostavio je stotine hiljada mrtvih koji su stradali ili u borbama ili zbog nestašice izazvane sukobom (EPA)

Saudijske vlasti saopštile su da će uputiti 250 miliona dolara pomoći međunarodno priznatoj Vladi Jemena, koju Saudijska Arabija podržava u njenom ratu protiv pobunjenika Husa.

Rijad je u augustu poslao prvu pomoć od, također, 250 miliona dolara u okviru obećanja da će Vladi u Jemenu osigurati 1,2 milijarde dolara za smanjenje budžetskog deficita i isplatu plata državnim službenicima.

“To je druga tranša pomoći namijenjena smanjenju budžetskog deficita Jemenske vlade u iznosu od 250 miliona dolara”, izjavio je saudijski ambasador Mohammed al-Jaber u Adenu, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Jemenska vlada preselila se u Aden, lučki grad na južnoj obali Jemena, nakon što su Husi, koje podržava Iran, zauzeli glavni grad Sanu 2014. godine.

Nada u trajni prekid vatre

Saudijska Arabija je 2015. mobilisala međunarodnu koaliciju koja je namjeravala srušiti pobunjenike. Rat koji je uslijedio ostavio je stotine hiljada mrtvih koji su stradali ili u borbama ili zbog nestašice izazvane sukobom.

Prekid vatre uz posredovanje UN-a u aprilu 2022. doveo je do velikog smanjenja sukoba. Primirje je zvanično isteklo šest mjeseci kasnije, ali su se borbe dvije strane, ipak, smanjile.

Iznenadni sporazum o zbližavanju, objavljen u martu 2023. između Saudijske Arabije i Irana, podstakao je nadu u trajni prekid vatre u Jemenu, iako za sada nije najavljen nikakav napredak.

Jemen je ponovno došao u fokus svjetske pažnje nakon što su Husi počeli napadati brodove povezne sa Izraelom zbog njegovog razornog rata u Gazi od oktobra prošle godine.

Izvor: Agencije