SAD ne planira povlačenje vojnika iz Iraka

Pentagon je saopštio da SAD trenutno ne planira povlačenje približno 2.500 vojnika iz Iraka, upkos izjavama iračkih zvaničnika da će ta zemlja započeti takav proces.

Pentagon je u ponedjeljak saopštio da trenutno ne planira povlačenje svojih oko 2.500 vojnika iz Iraka (EPA)

Pentagon je saopštio da trenutno ne planira povlačenje svojih približno 2.500 vojnika iz Iraka, uprkos prošlosedmičnoj najavi Bagdada da će započeti proces uklanjanja vojne koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama iz zemlje.

“Nisam upoznat ni sa kakvim planovima (planiranjem povlačenja). I dalje ostajemo veoma fokusirani na misiju poraza ISIL-a”, rekao je general-major američkih zračnih snaga Patrick Ryder na brifingu.

Ryder je rekao i da ne zna da je Bagdad obavijestio američko ministarstvo odbrane o odluci o uklanjanju američkih trupa, a novinare je uputio u američki State Department za bilo kakve diplomatske rasprave o tom pitanju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Stav Bagdada ostaje nepromijenjen’

Iranska agencija IRNA ranije je izvjestila da je irački premijer Mohammed Shia al-Sudani rekao 5. januara da je Irak odlučio prekinuti vojno prisustvo Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne koalicije predvođene SAD-om na tlu Iraka, ističući da stav Bagdada ostaje nepromijenjen i da je ta odluka nepovratna.

Al-Sudani je govorio u Bagdadu na ceremoniji obilježavanja četvrte godišnjice smrti iranskog generala Qassema Soleimania i zamjenika komandanta iračkih jedinica za narodnu mobilizaciju (PMU) Abu Mahdija al-Muhandisa, koji su ubijeni u američkom napadu dronom u blizini Bagdada u januaru 2020. godine.

On je rekao da iračka vlada radi na određivanju datuma za početak razgovora o tom pitanju, napominjući da je napad 2020. godine, u kojem su ubijeni general Soleimani i Muhandis, zadao udarac svim pravilima vezanim za odnos Bagdada i Washingtona.

Izvor: Agencije