Izrael: Cijene se udvostručavaju, dovoljne količine hrane sve upitnije zbog rata u Gazi

Rat u Gazi i posljedice operacije Potop Al-Aksa uzrokovale su nestašicu poljoprivrednih proizvoda i povećanje cijena u Izraelu.

Naredbom izraelske vojske, zabranjen je pristup dijelu poljoprivrednog zemljišta u blizini Pojasa Gaze

Rat u Gazi i posljedice operacije Potop Al-Aksa uzrokovale su nestašicu poljoprivrednih proizvoda i povećanje cijena u Izraelu.

Times of Israel je objavio da se izraelski uvoz poljoprivrednih kultura udvostručio od 7. oktobra i dostigao oko 60.000 tona.

Prema pisanju lista, cijene hrane su se udvostručile, zbog čega je kupovina svježeg voća i povrća skuplja nego inače.

List je ove podatke prenio iz izvještaja izraelske fondacije Leket, koji je objavljen u saradnji sa ministarstvima zdravlja i zaštite životne sredine.

Dostatnost hrane

Prema Izraelskom nacionalnom institutu za osiguranje,16,5 posto porodica, u 2022. godini, patilo je od nestašice hrane, što znači 1,4 miliona ljudi, ili 14,5 posto ukupne populacije, dok je Izrael beskorisno potrošio oko 2,6 miliona tona hrane, u vrijednosti od približno 23,1 milijarde šekela (6,5 milijardi dolara), ili 37 posto proizvoda koje je sam proizveo, prema onome što je prenio izraelski list.

Nedostatnost hrane definira se kao nemogućnost da se osigura stalna opskrba hranom koja sadrži sve nutrijente potrebne za pravilan rast i zdravlje.

Oko 20 posto izraelskog poljoprivrednog zemljišta nalazi se u okolici Pojasa Gaze, a ono uključuje 60 posto polja krompira, 50 posto polja paradajza i 40 posto površina na kojima se uzgajaju mrkva i kupus.

Okupaciona vojska je od 7. oktobra iz sigurnosnih razloga onemogućila pristup otprilike trećini poljoprivrednog zemljišta u područjima u blizini Pojasa Gaze.

Prema Leketu – koji je poznat i kao Banka hrane za Izrael – još deset posto poljoprivrednog zemljišta nalazi se u blizini granice s Libanom, a uključuje oko 60 posto voćnjaka jabuka i više od 35 posto voćnjaka breskvi, te veliki procenat proizvodnje jaja i ćuretine, koji, također, dolaze iz ovih područja u Izraelu.

Izraelski gubici

Izrael je od početka rata izgubio oko 40 posto poljoprivredne radne snage, što ukupno iznosi 30.000 radnika, pošto su se strani radnici, od kojih je većina s Tajlanda, početkom rata vratili u svoju zemlju, dok Palestincima trenutno nije dozvoljen ulazak u Izrael, navodi se u izvještaju.

Prema Leketu, cijena paradajza je, u prvoj sedmici nakon izbijanja rata, porasla za oko 50 posto, cijena krastavaca je porasla za oko 90 posto, a cijena krompira za oko 40 posto u prve dvije sedmice borbi.

Do decembra prošle godine, cijena krompira je i dalje bila oko 20 posto viša nego prije rata, a paradajza za 33 posto, navodi se u izvještaju.

Korporacija očekuje da će ove zime proizvodnja paradajza pasti za 30 posto, a proizvodnja krastavaca za deset posto, dok će proizvodnja kupusa pasti za 20 posto.

Nastavak rata vjerovatno će pogoršati dostatnost hrane među siromašnim Izraelcima, kao rezultat povećanja broja ljudi koji je sebi ne mogu priuštiti zbog rasta cijena, posebno cijena voća i povrća, pored štete u privredi u cjelini, posebno malim preduzećima, kao i porodicama rezervista i evakuisanim porodicama, pored visoke stope nezaposlenosti, navodi Leket.

Godišnji izvještaj procjenjuje da se pet posto izraelskog zdravstvenog budžeta, ili 5,2 milijarde šekela (1,5 milijardi dolara), izdvaja na ljude čiji problemi proističu iz toga što ne konzumiraju dovoljno hranljive namirnice.

Izvor: Agencije