IAEA i Argentinski institut ispituju količinu mikroplastike na Antarktiku

Mikroplastika, čestice manje od pet milimetara, predstavlja globalni problem zagađenja i štetna je po životnu sredinu jer njena akumulacija u živim organizmima može dovesti do bolesti.

Naučnici procjenjuju da je do sada sedam milijardi tona plastike bačeno u životnu sredinu (Reuters)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Argentinski Antarktički institut pokrenuli su istraživanje kojim na osnovu proučavanja vode, sedimenata i izmeta pingvina pokušavaju ustanoviti količinu mikroplastike na Antarktiku.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi rekao je da je pomoću metoda nuklearne nauke moguće odrediti sa visokim stepenom tačnosti količinu zagađivača koja se nalazi na morskom dnu, a također i odakle je to zagađenje došlo.

“Zdravlje Antarktika je od suštinskog značaja za zdravlje planete”, rekao je Grossi Reutersu sa Antarktika koji je posjetio u subotu sa argentinskim predsjednikom Javijerom Mileijem, prenosi Tanjug.

Globalni problem

Grossi je naveo da mikroplastika zagađuje životnu sredinu i da Antarktik nije izuzetak.

U ispitivanju učestvuje argentinski ledolomac, a naučnici će uzeti uzorke iz izmeta pingvina, sedimenata sa morskog dna i iz vode oko ledenog pokrivača da bi ih analizirali u argentinskoj bazi Karlini na Antarktiku, dok će dio uzoraka biti poslat u istraživački centar IAEA u Monaku.

Mikroplastika – čestice manje od pet milimetara – predstavlja globalni problem zagađenja i štetna je po životnu sredinu jer njena akumulacija u živim organizmima može dovesti do bolesti, rekli su argentinski naučnici.

Oni su istakli da se procjenjuje je do sada sedam milijardi tona plastike bačeno u životnu sredinu, a veliki dio u more.

Izvor: Agencije