Save the Children: Svaki dan u Gazi oko desetero djece izgubi jednu ili obje noge

Organizacija Save The Children navela je da izvještaji UNICEF-a pokazuju da je 1.000 djece u Gazi izgubilo jednu ili obje noge od početka izraelskih napada.

Palestinsko dijete u bolnici u Khan Yunisu kojem je amputirana noga nakon izraelskog bombardiranja (Anadolija)

Humanitarna organizacija Save the Children saopćila je da najmanje desetero djece svakodnevno izgubi jednu ili obje noge u Pojasu Gaze, koji je od 7. oktobra izložen agresiji izraelske okupacije.

Organizacija Save The Children, čije se sjedište nalazi u Britaniji, navela je u svom saopćenju u nedjelju da izvještaji Dječijeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) pokazuju da je 1.000 djece u Gazi izgubilo jednu ili obje noge od početka izraelskih napada.

U saopćenju se dodaje da je većina operacija kod djece obavljena bez anestezije, a u tom kontekstu je ukazano na nedostatak medicinskog osoblja i opreme u Pojasu Gaze.

Razorni rat protiv Gaze

U saopćenju su navedene i izjave Jasona Leea, koordinatora za poslove ove organizacije u Palestini, koji je rekao da je ”patnja djece u ovom sukobu nezamisliva”.

Izraelska vojska od 7. oktobra vodi razorni rat protiv Gaze u kojem je, prema podacima vlasti u Pojasu Gaze i Ujedinjenih naroda, do nedjelje poginulo 22.835 osoba, a 58.416 je ranjeno.

Rat je doveo do masovnog uništenja infrastrukture i humanitarne katastrofe bez presedana.

Izvor: Agencije