Francuska premijerka Elisabeth Borne podnijela ostavku

Ovaj potez otvara put rekonstrukciji kabineta dok predsjednik Emmanuel Macron namjerava dati novi zamah svom predsjedničkom mandatu.

Boure je bila tek druga žena na premijerskoj funkciji u Francuskoj (Reuters)

Francuska premijerka Elisabeth Borne podnijela je ostavku u ponedjeljak dok predsjednik Emmanuel Macron nastoji dati novi zamah svom drugom mandatu uoči izbora za Evropski parlament i Olimpijskih igara u Parizu ovog ljeta.

Macron nije odmah imenovao nasljednika Borne, koja će ostati do tada biti vršilac dužnosti premijera.

Francuski predsjednik zahvalio je Borne na “radu u službi naše nacije koji je svakog dana bio uzoran”, u objavi na X-u.

Promjena na premijerskom položaju uslijedit će nakon godine koju je u Francuskoj obilježila politička kriza izazvana spornim reformama penzionog sistema i imigracijskih zakona.

Rasprostranjeno nezadovoljstvo i zaostatak za Le Pen

Također dolazi samo pet mjeseci prije izbora za Evropski parlament, a očekuje se da će euroskeptici ostvariti rekordne dobitke uslijed široko rasprostranjenog javnog nezadovoljstva zbog porasta životnih troškova i neuspjeha evropskih vlada da obuzdaju migracijske tokove.

U Francuskoj istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Macronova stranka zaostaje za lidericom krajnje desnice Marine Le Pen za nekih osam do deset postotnih bodova uoči izbora u junu.

Od tijesnog usvajanja oštrijih pravila za imigraciju spekulira se o rekonstrukciji vlade.

Glasanje o migracijskom zakonu ukazalo je na duboke pukotine unutar Macronove centrističke većine.

Sam Macron obećao je novu političku inicijativu.

Među onima koji se navode kao potencijalni novi premijeri su 34-godišnji ministar odbrazovanja Gabriel Attal i 37-godišnji ministar odbrane Sebastien Lecornu.

Obojica bi bili najmlađi premijeri u francuskoj historiji, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Stručnjaci su također spominjali ministra finansija Bruna Le Mairea i bivšeg ministra poljoprivrede Juliena Denormandiea kao moguće opcije.

Promjena na mjestu premijera neće nužno dovesti do promjene političke orijentacije vlade, već će signalizirati želju da se krene dalje od penzionih i imigracionih reformi uz stavljanje u fokus novih prioriteta, uključujući postizanje pune zaposlenosti.

Gubitak apsolutne većine

Macron i njegova vlada, na čelu s Borne, borili su se sa turbulentnim parlamentom u donošenju zakona otkako su izgubili apsolutnu većinu nedugo nakon što je Macron izabran za drugi mandat 2022.

Savjetnici francuskog predsjednika kažu da je uspio proći najzahtjevnije dijelove svog ekonomskog manifesta u prvih godinu i po drugog mandata, uprkos nedostatku apsolutne većine, te da će buduće reforme, koje se, naprimjer, tiču obrazovanja i eutanazije, biti lakše provedive.

Ali Macronova odluka da upotrijebi izvršne ovlasti prošle godine za usvajanje osporavanog povećanja starosti za odlazak u penziju na 64 godine izazvala je sedmice protesta.

Borne, karijerna birokratkinja, koje je bila zvaničnica brojnih ministara Socijalističke partije prije nego što se pridružila Macronovoj vladi, bila je premijerka od maja 2022.

Bila je tek druga žena na premijerskoj funkciji u Francuskoj.

Rekonstrukcija će vjerovatno intenzivirati utrku u Macronovom taboru za njegovog nasljednika na sljedećim predsjedničkim izborima 2027.

Bivši premijer Edouard Philippe, ministar unutrašnjih poslova Gerard Darmanin i Le Maire najistaknutiji su potencijalni kandidati.

Izvor: Al Jazeera i agencije