Supruge ruskih vojnika protestima traže demobilizaciju

Policija se nije miješala, niti je bilo hapšenja, za razliku od drugih javnih protesta koji su brzo ugušeni.

Žene mobiliziranih ruskih vojnika traže povratak muževa iz Ukrajine ispred zgrade Ministarstva odbrane Rusije (Real Madrid C.F. / YouTube)

Supruge i rođaci ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini održali su niz malih protesta u Moskvi, kako bi iskazali neslaganje sa politikom Kremlja, prenosi agencija Beta.

Fotografije i videozapisi objavljeni na mreži Telegram pokazuju niz pojedinačnih skupova, žene koje stoje same držeći transparente u blizini Ministarstva odbrane i drugih Vladinih zgrada.

Akciju je organizovao “Put kući”, grupa žena koje su zahtijevale da se njihovi muževi ili sinovi rotiraju sa ukrajinskih ratišta, ili da budu potpuno demobilizovani, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Policija se nije miješala, niti je bilo hapšenja, za razliku od drugih javnih protesta koji su brzo ugušeni.

Katastrofalna invazija

Invazija na Ukrajinu, koja sada traje 23. mjesec, katastrofa je za Rusiju obzirom na to da je odnijela živote više desetaka hiljada vojnika, uzdrmala ekonomiju i uništila odnose sa Zapadom, piše RSE.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u septembru 2022. naredio djelimičnu mobilizaciju u pokušaju da ojača svoje snage u Ukrajini, što je izazvalo proteste.

Nudeći malobrojne detalje o vojnim operacijama Moskve, Putin je ranije rekao da se ukupno 617.000 ruskih vojnika bori u Ukrajini. Od toga je, prema njegovim reijčima, 244.000 njih koji su mobilizovani, pored profesionalnih vojnika.

Izvor: Agencije