Kadirov: Za ukidanje sankcija porodici, pustit ću zarobljene Ukrajince

Čečenski vođa kazao je da sankcije nametnute njegovoj majci, kćerima i njegovim konjima trebaju biti ukinute.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su uvelie zabranu ulaska Kadirovu i njegovoj porodici te su zamrznule svu njihovu imovinu na svojim teritorijama (Reuters)

Čečenski vođa Ramazan Kadirov zatražio je ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih njegovoj porodici u zamjenu za oslobađanje 20 ukrajinskih ratnih zarobljenika, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Kadirov je rekao kako su čečenski vojnici zarobili Ukrajince tokom borbi u istočnim ukrajinskim regijama Donjeck i Lugansk, prenose ruski mediji. U čečenskoj prijestolnici Groznom je pokazao video u kojem se i ti Ukrajinci zalažu za razmjenu pod uvjetima koje je naveo.

Čečenski vođa kazao je da sankcije nametnute njegovoj majci, kćerima i njegovim konjima trebaju biti ukinute.

„Čak i ako se uvedu meni još neke sankcije, mi ćemo te ljude svejedno pustiti”, rekao je Kadirov.

Nestali konj u Češkoj

Kadirov je jedan od najbližih pristalica ruskog predsjednika Vladimira Putina koji već gotovo dvije godine vodi razarajući rat protiv Ukrajine. Moskva mu stoga dopušta da se izvuče s tiranijom i autokratskim ponašanjem u svojoj zemlji.

Prema Ženevskoj konvenciji, Kadirov ne smije tretirati ukrajinske ratne zarobljenike kao svoje privatne zarobljenike, a također ih ne smije prikazivati na videu. Također nije ovlašten za pregovore.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su uvelie zabranu ulaska Kadirovu i njegovoj porodici te su zamrznule svu njihovu imovinu na svojim teritorijama. U Češkoj je zaplijenjen vrijedan konj koji je navodno pripadao Kadirovu, a koji je nestao pod neriješenim okolnostima 2023. godine.

Izvor: Agencije