Rumunija kupuje 200 raketa za sistem Patriot

Procijenjena ukupna vrijednost za paket od 200 projektila namijenjenih za dopunu borbenih zaliha vojske iznosi 1,09 milijardi eura.

Patriot je sistem navođenih raketa zemlja-zrak koji je prvi put postavljen 1980-ih i može gađati avione, krstareće rakete i balističke rakete kraćeg dometa (Reuters)

Ministarstvo odbrane Rumunije nabavit će 200 projektila za sisteme Patriot, vrijednosti veće od milijardu eura, putem nabavke koja je dio savezničkog ugovora, prenosi Tanjug pozivajući se na rumunske medije.

U okviru konsolidovane multinacionalne nabavke, koja koristi principe Evropske inicijative Sky Shield, Rumunija će nabaviti 200 raketa “PAC-2 GEM-T”.

Rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane zatražilo je i dobilo odobrenje Parlamenta za učešće u zajedničkom programu nabavki, a procijenjena ukupna vrijednost za paket od 200 projektila namijenjenih za dopunu borbenih zaliha vojske iznosi 1,09 milijardi eura, bez PDV-a, uključujući rezervne dijelove, prateće usluge i drugo, prenosi Agerpres.

Dalji koraci u nabavci oružja

“Ova kupovina dokazuje da Alijansa ima adekvatna i prilagođena rješenja za sigurnosnu situaciju sa kojom se suočavamo u istočnoj Evropi, od početka agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine. Ovaj projekat smatram uspješnim modelom saradnje saveznika i primjerom razvoja proizvodnih kapaciteta za odbranu koji zaslužuje da se preslika na evropski nivo”, rekao je rumunski ministar odbrane Angel Tilvar, kako je navedeno u saopćenju Ministarstva odbrane te države.

Tilvar je dodao da će resorno ministarstvo nastaviti poduzimati dalje korake za nabavku vojne opreme i municije najnovije generacije, kao bi ispunilo ciljeve rumunske odbrambene politike.

Agencija NATO-a za nabavku i podršku podržat će koaliciju saveznika, uključujući Njemačku, Nizozemsku, Rumuniju i Španiju da nabave 1.000 projektila za sistem Patriot kako bi pojačale protuzračnu odbranu.

Ugovor vrijedan 5,5 milijardi dolara dodijeljen je “COMLOG-u”, zajedničkom poduhvatu američke kompanije Raytheon i njemačke firme MBDA.

Patriot je sistem navođenih raketa zemlja-zrak koji je prvi put postavljen 1980-ih i može gađati avione, krstareće rakete i balističke rakete kraćeg dometa. Popularno je oružje Sjedinjenih Američkih Država i saveznika u ratnim i rizičnim područjima svijeta kao štit od nadolazećih projektila.

Izvor: Agencije