Irak priprema zatvaranje misije koju predvodi SAD

Iračka vlada započinje proces uklanjanja međunarodne vojne koalicije predvođene SAD-om iz zemlje, saopćio je ured premijera Muhameda Shie Al-Sudanija.

SAD ima 900 vojnika u Siriji i 2.500 u Iraku u sklopu misije za koju kažu da pomaže lokalnim snagama u sprječavanju oživljavanja Islamske Države Iraka i Levanta (Reuters)

Iračka vlada započinje proces uklanjanja međunarodne vojne koalicije predvođene SAD-om iz zemlje, saopćio je ured premijera Muhameda Shie Al-Sudanija, javlja Hina.

SAD ima 900 vojnika u Siriji i 2.500 u Iraku u sklopu misije za koju kažu da pomaže lokalnim snagama u sprečavanju oživljavanja Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL) koja je 2014. zauzela velike dijelove obje zemlje.

Sudanijeva izjava uslijedila je dan nakon što je SAD ubio vođu milicije u Bagdadu, što je izazvalo bijes proiranskih grupa koje su od vlade zatražile prekid prisutnosti koalicije u Iraku.

Odmazda SAD-a za napad na njene trupe

“Vlada određuje datum za početak bilateralnog odbora za postizanje dogovora o trajnom okončanju prisutnosti međunarodnih koalicijskih snaga u Iraku”, stoji u saopćenju ureda premijera.

U odboru će biti predstavnici vojne koalicije, rekao je vladin dužnosnik.

Američka vojska pokrenula je napad u četvrtak u Bagdadu kao odmazdu za nedavne napade na američko osoblje, saopćio je Pentagon.

Milicije povezane s Iranom u Iraku i Siriji protive se izraelskoj kampanji u Pojasu Gaze i smatraju SAD djelomično odgovornim.

Ograninčena kontrola nad frakcijama

Irački premijer Sudani ima ograničenu kontrolu nad nekim frakcijama koje podupire Iran, čija mu je podrška bila potrebna da osvoji vlast prije godinu dana, a koje čine moćan blok u njegovoj vladajućoj koaliciji.

Ipak, nejasno je treba li tumačiti objavu Bagdada kao fingiranje zbog unutarnjepolitičkih razloga ili će najavljeni odbor doista pokrenuti proces okončanja američke vojne prisutnosti u Iraku, što je dugogodišnji cilj Teherana i grupa koje on podržava, navodi Reuters.

Pentagon nije odgovorio na zahtjeve za komentarom nakon objave iz Sudanijevog ureda i uputio novinare na izjave najvišeg američkog vojnog glasnogovornika koji je Irak nazvao “vrijednim partnerom”.

“Nastavit ćemo se blisko konsultirati s iračkom vladom o sigurnosti američkih snaga. U međuvremenu ćemo i dalje biti vrlo usredotočeni na misiju Pobijedi ISIL”, rekao je general-major Patrick Ryder na brifingu za novinare.

Izvor: Agencije