UN zabrinut zbog prvog pogubljenja u SAD-u azotnom hipoksijom

Kod ovog načina pogubljena osoba udiše azot i umire od nedostatka kiseonika.

Kenneth Eugene Smith, koji je proglašen krivim za plaćeno ubistvo počinjeno 1988. godine, trebalo bi da bude pogubljen u državi Alabama 25. januara, korištenjem azotne hipoksije (Reuters)

Eksperti Ujedinjenih naroda izrazili su zabrinutost zbog pogubljenja zatvorenika u Sjedinjenim Američkim Državama azotnom hipoksijom, nazivajući to “neprovjerenom metodom pogubljenja koja ga može podvrgnuti okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili čak mučenju”.

Kenneth Eugene Smith, koji je proglašen krivim za plaćeno ubistvo počinjeno 1988. godine, trebalo bi da bude pogubljen u državi Alabama 25. januara korištenjem metode u kojoj osoba udiše samo azot i umire od nedostatka kiseonika, piše Reuters a prenosi Anadolija.

Bolna smrt

Napominjući da će to biti “prvi pokušaj izvršenja smrtne kazne azotnom hipoksijom”, stručnjaci su naveli: “Zabrinuti smo da bi azotna hipoksija rezultirala bolnom i ponižavajućom smrću.”

Upozorili su da bi eksperimentalna pogubljenja gušenjem vjerovatno prekršila Konvenciju protiv mučenja koju je potpisao i Washington.

U novembru 2022. vlasti u Alabami pokušale su pogubiti Smitha koristeći smrtonosnu injekciju, ali taj pokušaj nije uspio.

Eksperti UN-a apelovali su na savezne i državne vlasti u SAD-u i Alabami da zaustave pogubljenje Smitha i svih drugih za koje je planirano da budu pogubljeni na ovaj način, do revizije protokola o pogubljenju.

Izvor: Agencije