Lukašenko sam sebi dao doživotni imunitet od krivičnog gonjenja

Po tekstu novog zakona, Lukašenko, i kada ode sa vlasti, ‘ne može odgovarati za radnje počinjene u vezi sa vršenjem njegovih predsjedničkih ovlaštenja’.

Cilj novog zakona je dalje jačanje Lukašenkove vlasti i eliminiranje potencijalnih protivkandidata na izborima koji bi trebali biti 2025. godine (Reuters)

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je potpisao zakon kojim je samom sebi dao doživotni imunitet od krivičnog gonjenja i koji sprečava opozicione lidere koji žive u inostranstvu da se kandidiraju na narednim predsjedničkim izborima, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Zakon se teoretski može odnositi i na bilo kojeg bivšeg predsjednika i na članova njegove porodice.

Brojne pogodnosti za bivšeg lidera

Po tekstu novog zakona, Lukašenko i kada ode sa vlasti “ne može odgovarati za radnje počinjene u vezi sa vršenjem njegovih predsjedničkih ovlaštenja”.

Zakonom se značajno pooštravaju uvjeti za predsjedničke kandidate i onemogućava izbor opozicionih lidera koji su posljednjih godina izbjegli u susjedne države, pošto po novom zakonu pravo da se kandidiraju na izborima imaju samo državljani Bjelorusije koji su stalno boravili u zemlji najmanje 20 godina i nikada nisu imali boravišnu dozvolu u drugoj državi.

Zakon također nalaže da će predsjedniku i članovima njegove porodice biti osigurana doživotna zaštita države, medicinska njega, životno i zdravstveno osiguranje, a nakon ostavke, predsjednik bi također postao doživotni član Gornjeg doma bjeloruskog Parlamenta.

Prebacivanje djece iz Ukrajine u Bjelorusiju

Liderka opozicije Svetlana Cihanovskaja, koja je pobjegla u susjednu Litvaniju 2020. godine, rekla je da je novi zakon Lukašenkov odgovor na njegov “strah od neizbježne budućnosti”, sugerirajući da Lukašenko mora brinuti šta će mu se dogoditi kada ode sa vlasti.

Očito je da je cilj novog zakona dalje jačanje Lukašenkove vlasti i eliminiranje potencijalnih protivkandidata na slijedećim predsjedničkim izborima koji bi trebali biti 2025. godine.

Poslije predsjedničkih izbora 2020. na kojima je Lukašenko tvrdio da je pobijedio, a Zapad ih osudio kao pokradene, u Bjelorusiji su izbili masovni protesti tokom kojih su vlasti zatvorile više od 35.000 ljudi.

Lukašenkov režim je bio optužen da je umiješan u ilegalno prebacivanje djece iz gradova u Ukrajini pod ruskom okupacijom u Bjelorusiju.

Izvor: Agencije