Izrael ljut jer SAD povlači svoj nosač aviona iz regije

Izraelski vojni analitičar u listu Haaretz strahuje da smanjenje pomorske prisutnosti SAD-a u istočnom Mediteranu ‘ne sluti na dobro’.

Nosač aviona postao je snažan simbol američke podrške Izraelu, ali je mornarica sada objavila da će se 'Gerald Ford' vratiti u svoju prvobitnu bazu u Virginiji, napuštajući istočni Mediteran (Reuters)

Izraelski Channel 12, pozivajući se na svoje izvore, prenosi da su zvaničnici u Tel Avivu izrazili zabrinutost zbog odluke Washingtona da povuče nosač aviona sa Bliskog istoka, te su zatražili pojašnjenja od američke administracije.

Isti izvor je dodao da je Tel Aviv pokušao odvratiti Sjedinjene Američke Države od te odluke, a u jeku napetosti s Libanom i moguće eskalacije na sjevernoj granici, napominjući da povlačenje američkog nosača aviona dolazi u nepovoljno trenutku za Izrael. Iznio je strahove od široko rasprostranjenog uvjerenja u Libanu i Gazi da je moć Izraela oslabljena.

Izraelski vojni analitičar u listu Haaretz, Amos Harel, strahuje da smanjenje pomorske prisutnosti Sjedinjenih Američkih Država u istočnom Mediteranu “ne sluti na dobro”, smatrajući to mogućim signalom Teheranu da ne eskalira ionako napetu situaciju u regiji.

Ranije u utorak, američka mornarica je objavila da će se nosač aviona “Gerald Ford” vratiti u svoju prvobitnu bazu u Virginiji, napuštajući istočni Mediteran nakon što je došao da podrži Izrael nakon izbijanja rata 7. oktobra prošle godine.

Simbol američke podrške Izraelu

Američki nosač aviona postao je snažan simbol američke podrške Izraelu nakon što se brzo približio regiji.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin produžavao je boravak nosača tri puta, nadajući se da će njegovo prisustvo odvratiti Iran i druge grupacije od napada na Izrael.

Teheran se suočava s optužbama Washingtona i Tel Aviva da se indirektno uključio u sukob, pokretanjem napada na američke i izraelske ciljeve, što on negira.

U jeku tenzija u regiji, pojačani su napadi na baze u Siriji i Iraku u kojima je raspoređena američka vojska, a u svjetlu američke podrške Izraelu u njegovom ratu protiv palestinskih frakcija otpora u Pojasu Gaze.

Američka mornarica je saopćila da će Ministarstvo odbrane nastaviti jačati svoju poziciju u regiji kako bi odvratilo bilo koju državu ili vojnu frakciju od eskalacije krize izvan Pojasa Gaze.

Izvor: Al Jazeera