Na sjeveru Evrope temperature i do -40 stepeni

Temperature u sjevernoj Evropi pale su ispod -40 stepeni po prvi put od 2021. godine, objavio je Švedski meteorološki institut SMHI.

U nekim dijelovima sjeverne Švedske, poput sjeveroistočnog grada Umea, temperature su pale na najniži nivo u 12 godina (Reuters - Ilustracija)

Temperature u sjevernoj Evropi pale su ispod -40 stepeni po prvi put od 2021. godine, objavio je Švedski meteorološki institut SMHI.

U nekim dijelovima sjeverne Švedske, poput sjeveroistočnog grada Umea, temperature su pale na najniži nivo u 12 godina, prenosi Hina.

Do četvrtka su obustavljene sve putničke željezničke linije koje voze sjeverno od Umea, zbog povećanih sigurnosnih rizika izazvanih hladnoćom, prenijela je televizija SVT.

Prema navodima SMHI-ja, područje visokog pritiska trenutno donosi izuzetno hladan zrak sjeveroistoku Švedske i sjeveru Finske. U Nikkaluoktu blizu Kirune, na sjeveru Švedske, zabilježene su temperature i do -41,6 stepeni.

Najniže temperature

Najniže temperature u Švedskoj ovo stoljeće zabilježene su u februaru 2001. godine, kad je u Storbu zabilježeno -44 stepeni.

Temperature su također značajno pale i u susjednoj Finskoj. Širom zemlje, zabilježene su temperature između -20 i -30 stepeni, objavio je Finski meteorološki institut u utorak.

U dijelovima centralne i sjeverne Finske predviđeno je da temperature padnu na -40 tokom sljedećih dana.

Izvor: Agencije