Ljekari u Engleskoj počinju najduži štrajk ikad

Štrajkačka akcija dolazi u jednom od najprometnijih doba godine za Nacionalnu zdravstvenu službu, koju finansira država, kada se suočava sa povećanim pritiskom zbog zimskih respiratornih bolesti.

Mlađi doktori napustit će posao na šest dana u velikoj eskalaciji njihovog dugogodišnjeg spora o plaćama s vladom Velike Britanije (EPA)

Ljekari u Engleskoj počinju u srijedu svoj najduži uzastopni štrajk u sedmodecenijskoj historiji britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Mlađi doktori, oni ispod nivoa konsultanata, napustit će posao na šest dana u velikoj eskalaciji njihovog dugogodišnjeg spora o plaćama s vladom Velike Britanije, prenosi AFP.

Štrajkačka akcija dolazi u jednom od najprometnijih doba godine za NHS, koji finansira država, kada se suočava sa povećanim pritiskom zbog zimskih respiratornih bolesti. Također je uslijedio brzo nakon trodnevnog štrajka koji su ljekari održali neposredno prije Božića, podsjeća Fena.

Jedan od najtežih početaka godine

NHS je saopćio da bi najnovija obustava rada, u kojoj bi se moglo vidjeti do polovine medicinske radne snage na linijama za proteste, mogla imati “značajan utjecaj na gotovo svu rutinsku njegu”.

“Ovaj januar mogao bi biti jedan od najtežih početaka godine s kojom se NHS ikada suočio”, rekao je Stephen Powis, nacionalni medicinski direktor Službe.

Štrajk je počeo u 07:00 sati i trebao bi se završiti u isto vrijeme u utorak, 9. januara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada