Ruski vojnici stigli u Burkinu Faso nakon izbacivanja Francuza

Odnosi Burkine Faso, predvođene vojnom huntom, sa Moskvom su se promijenili otkako je ta zemlja izbacila francuske trupe sa svoje teritorije.

Grupa od 100 vojnika doletjela je u Burkinu Faso da osigura sigurnost lidera zemlje Ibrahima Traorea (Reuters)

Kontingent ruskog vojnog osoblja doletio je u glavni grad Burkine Faso Ouagadougou, što je prvo značajno raspoređivanje ruskih trupa u toj zapadnoafričkoj zemlji, rekla su dva sigurnosna izvora.

Kanal Afričkog korpusa koji tvrdi da je povezan sa ruskim ministarstvom odbrane objavio je na platformi Telegram da je grupa od 100 vojnika doletjela u Burkinu Faso da “osigura sigurnost lidera zemlje Ibrahima Traorea i naroda Burkinabe”.

Kako se navodi u objavi, u bliskoj budućnosti bit će raspoređeno još 200 ruskih vojnika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reutes.

Wagner prisutan u Maliju

Afrička inicijativa, novinska agencija povezana s Kremljom, objavila je slike na kojima se vide ljudi u vojnim uniformama kako istovaraju opremu iz aviona sa ruskom zastavom, dodajući da je stiglo 100 ruskih vojnika koji će obučavati vojnike iz naroda Burkinabe da patroliraju kroz opasna područja.

Odnosi Burkine Faso, predvođene vojnom huntom, sa Moskvom su se promijenili otkako je ta zemlja izbacila francuske trupe sa svoje teritorije početkom 2023. godine.

Taj potez je pokrenuo spekulacije da će Ouagadougou produbiti sigurnosne veze sa Rusijom, poput susjednog Malija gdje je prisutna ruska grupa Wagner, piše Reuters.

Agencija podsjeća da su zvaničnici Čada i Nigera odvojeno posjetili glavni grad Rusije ranije ovog mjeseca.

Izvor: Agencije