Francuski ustavni sud odbacuje velike dijelove kontroverznog zakona o imigraciji

Prijedlog zakona uključuje migracijske kvote, prepreke ponovnom spajanju porodica i odgode pristupa migranata socijalnoj pomoći.

Protivnik francuskog zakona o imigraciji drži zastavu s porukom "izbjeglice dobrodošle" tokom protesta u Parizu 21. januara 2024. (Thomas Padilla/AP)

Više od trećine članova u kontroverznom zakonu o imigraciji mora se odbaciti, saopćio je francuski Ustavni sud.

Ustavni sud, tijelo koje potvrđuje ustavnost zakona, odbacio je mjere u nacrtu zakona koje pozivaju na pooštravanje pristupa socijalnim naknadama, ponovno spajanje porodica i uvođenje useljeničkih kvota koje je odredio parlament.

Podržao je veći dio prijedloga zakona koji je prvobitno predstavila vlada predsjednika Emmanuela Macrona, ali je kritizirao sporne dodatke napravljene pod pritiskom desnice i krajnje desnice.

Prijedlog zakona uključuje migracijske kvote, prepreke ponovnom spajanju porodica i odgode pristupa migranata socijalnoj pomoći, kao i članove koji ukidaju automatsko državljanstvo po rođenju i olakšavaju deportaciju nefrancuskih državljana.

Vlada pozdravila presudu

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin pozdravio je presudu rekavši da je potvrdila početne prijedloge vlade.

“Nikada tekst nije pružao toliko sredstava za izbacivanje delinkvenata”, napisao je na X-u.

“Vlada prima na znanje, kao što sam mogao naznačiti tokom rasprava, cenzuru brojnih članova dodanih u Parlamentu zbog nepoštivanja parlamentarne procedure”, napisao je Darmanin.

Ljudi protestvuju protiv imigracijskog zakona, nazvanog “Darmaninov zakon”, a jedan demonstrant drži plakat na kojem piše “Povlačenje Darmaninova zakona” u Parizu (Sarah Meyssonnier/Reuters)

Jordan Bardella, predsjednik krajnje desne stranke National Rally, kritizirao je presudu koju je opisao kao “državni udar sudija, uz podršku predsjednika”.

Pozvao je na referendum o imigraciji kao “jedino rješenje”.

Sud je odbacio 32 od 86 amandmana jer nisu bili povezani s predmetom zakona. Ali mogli bi biti prihvaćeni kasnije kao dio drugog zakona.

Sud je također kritizirao još tri amandmana djelimično ili u cijelosti zbog njihovog sadržaja, te je djelimično odbacio postavljanje useljeničkih kvota od strane parlamenta.

Sloboda i jednakost

Ranije ove sedmice, posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za rasizam rekao je da prijedlog zakona krši francusku ustavnu obavezu jednakosti i slobode.

“Kada pogledamo francuski ustav ili način na koji šef države ili mnogi na položajima moći govore, to je jednakost, ali to je u velikoj suprotnosti s ovim politikama”, kazao je za Reuters Ashwini KP, UN-ov posebni izvjestitelj za savremene oblike rasizma , rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije.

Ashwini KP također je izrazio zabrinutost zbog predloženih ograničenja socijalne pomoći za migrante i rekao da će ona uveliko “utjecati na marginalizirane zajednice”.

Macron je zakon učinio ključnim elementom svog drugog mandata i branio njegovo usvajanje u parlamentu.

Ali predsjednik se suočio s kritikama zbog nacrta zakona, koji je dobio podršku krajnje desne stranke National Rally.

Macron je uputio zakon francuskom Ustavnom sudu da provjeri je li u skladu s Ustavom.

Izvor: Al Jazeera i agencije